середа, 05 жовтня 2016 16:22

Вчитель має сам обирати, де підвищувати свій професіоналізм - експерт

Вчитель має сам обирати, де підвищувати свій професіоналізм - експерт

Процес підвищення фаховості вчителів потрібно запустити активніше, вважає міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Про це вона сказала 30 вересня в ефірі одного з телеканалів. "Неможливо навчати сучасних дітей, як навчали нас. Зараз потрібні вчителі, які стануть агентами змін в освіті — будуть користуватися сучасними методиками викладання, розвиватимуться і зможуть зацікавлювати учнів", - сказала Лілія Гриневич.

"Сьогодні це фантастичні речі. Педагог, який може задовольнити цифрові вимоги учнів, буде працювати в банку чи фірмі, але в школу він не піде. У ситуації, в якій опинився вчитель, сюди йдуть тільки ті, хто не знайшов престижнішу роботу. Школа має бути простором свободи, де людина змогла б реалізувати свій потенціал, а не працювати в забюрократизованій конторі, у якій її гноблять і принижують, де за паперами викладач не бачить учнів. Із закладів освіти тікають усі, хто міг би відповідати професіограмі сучасного вчителя", - розповідає Gazeta.ua експерт Віктор Громовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, навіщо Україні 12-річна шкільна освіта

Потрібно створити конкурентне середовище для педагогів і демонополізувати процес професійної підготовки, вважає заслужений вчитель України.

"Зараз це монополія інститутів післядипломної освіти. Бо хочеш чи ні, але через кожні 5 років вчителя зобов'язують проходити курси в обласному інституті. Вони не завжди якісні та корисні. Для вчителя має бути свобода вибору: проходити їх у рідному університеті чи в іншому, чи в приватній компанії, чи за міжнародною програмі. В Україні треба розкріпачити вчителя. Бо в нас із цим величезна проблема. Людина має вільно пересуватися. Це має бути закріплено в усіх нормативних документах. Наприклад, 2 тижні на рік мати методичні дні та брати участь у семінарах, конференціях, творчих групах тощо, бо зараз на освітні заходи протягом року їх не відпускають зі школи ні директор, ні управління освіти.

Нагадаємо, Міносвіти анонсувало пріоритетні завдання для українських шкіл. Обіцяють учителям збільшення заробітної плати до 8-10 тис. грн. Більше платитимуть 2017 року, але для цього зараз потрібно знайти додаткові 4,5 млрд грн з держбюджету.

Зараз ви читаєте новину «Вчитель має сам обирати, де підвищувати свій професіоналізм - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути