субота, 20 квітня 2024 18:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Сили оборони за два місяці бойових дій втратили п'ять танків M1 Abrams - NYT

Сили оборони за два місяці бойових дій втратили п'ять танків M1 Abrams - NYT
За останні два місяці російські війська знищили п'ять із 31 американських танків M1 Abrams, які Пентагон відправив в Україну. Фото: EPA

За останні два місяці російські війська знищили п'ять із 31 американських танків M1 Abrams, які Пентагон відправив в Україну минулої осені.

Ще три були пошкоджені відтоді, як танки були відправлені на фронтові лінії на початку цього року. Про це у коментарі The New York Times.повідомив високопоставлений чиновник США.

За даними Oryx, німецькі танки Leopard також були представлені в Україні, причому не менше 30 було знищено. Але Abrams широко розглядається як один із найпотужніших у світі.

"Те, що його легше знищити безпілотниками, ніж деякі чиновники та експерти спочатку припускали, показує, що "ще один спосіб конфлікту в Україні змінює саму природу сучасної війни", - говорить один із військових експертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія переозброїлася та зможе воювати проти України щонайменше два роки - WP

Високоточний і недорогий вбивця танків

Незважаючи на свою міць, танки не є непробивними, і найуразливішими вони є там, де їхня важка пластинчаста броня найтонша: на даху, в задній частині моторного блоку і в просторі між корпусом і вежею.

Протягом багатьох років проти них застосовували здебільшого міни, саморобні вибухові пристрої, гранатомети і протитанкові керовані ракети типу "вистрілив і втік", що запускаються з плеча. Вони широко використовувалися на початку війни в Україні, оскільки могли вражати танки зверху і влучати в них у 90 відсотках випадків.

Однак безпілотники, які зараз використовуються проти танків в Україні, ще більш точні і можуть бути спрямовані на ураження танків у найбільш вразливих місцях.

Також у кількох випадках безпілотники FPV були спрямовані на "добивання" танків, які вже були пошкоджені мінами або протитанковими ракетами так, що їх не можна було витягти з поля бою і відремонтувати.

"Залежно від розміру і технологічної складності безпілотники можуть коштувати всього 500 доларів - незначна сума для знищення танка Abram" вартістю 10 мільйонів доларів", - пише NYT.

Дрони у війні в Україні

Раніше видання WP писало, що у небі над лінією фронту в Україні патрулює стільки безпілотників, що українські та російські війська практично не можуть пересуватися, не ризикуючи бути поміченими і підірватися. Зазначається, що така активність перетворила "сіру зону" на "зону смерті".

У виданні переконані, що в поєднанні з широко розповсюдженими мінними полями та нестачею боєприпасів і солдатів ці фактори фактично унеможливлюють для України повернення частини території, як це було 2022 року.

Україна розширить програму розроблення безпілотників попри заклики США не бити по російських НПЗ.

Країна вже інвестувала сотні мільйонів доларів у розроблення безпілотників дальнього радіуса дії, які здатні виявляти та вражати віддалені цілі. Нині їхнім виробництвом займається пів дюжини фірм. Найкраща з нових моделей дронів має дальність польоту 3000 км і здатна досягти Сибіру. Про це пише The Economist.

Захід сам підштовхнув Україну до розроблення власної зброї, оскільки неохоче дає Києву зброю великої дальності.

Зараз ви читаєте новину «Сили оборони за два місяці бойових дій втратили п'ять танків M1 Abrams - NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути