вівторок, 16 лютого 2016 17:24

Нова технологія дозволяє вирощувати ліси навіть у пустелі
6

Голландський винахідник Петер Хофф розробив інноваційний пристрій під назвою Groasis Waterboxx. Він дозволяє вирощувати рослини в екстремальних умовах. Навіть у пустелі Сахара виживають близько 90% висаджених рослин. Про це повідомляє ecotown.

На вигляд Waterboxx схожий на ручну сушилку для овочів і фруктів, тільки без кришки. Цей пристрій дозволяє вирощувати дерева і кущі в місцях, де немає води і перетворювати пустелю в оазис.

Waterboxx – це такий безполивний інкубатор, який збирає воду з нічної роси чи опадів, після чого живить нею саджанець протягом досить тривалого часу. Контейнер також запобігає випаровування води і захищає коріння від сонця і від дрібних гризунів, зберігає постійну температуру кореневища, що дозволяє деревам вільно рости. Завдяки Groasis Waterboxx, саджанець більше не потребує посадкової ями: капілярні корінці завжди будуть в цілісності, що дозволить їм регулярно і в потрібному обсязі передавати майбутньому дереву вологу.

Кожен саджанець кріпиться на тканинній або картонній підкладці всередині контейнера і волога надходить до коріння капілярним шляхом. Система складається з циліндричних корпусу, в якому знаходиться близько 15 літрів води, а кришка у вигляді перевернутого конуса дозволяє захоплювати стоки всередину корпусу. У разі рясних опадів, пристрій має живильний клапан, який витягує зайву воду. Усередині кожного контейнера є місце для посадки двох саджанців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі винаходи, які створили цього року

За останні 5 років система Waterboxx успішно впроваджена на п'яти неживих ділянках – пустелях і колишніх кар'єрах загальною площею в 65 га і виживаність рослин становила 80-90%, хоча раніше тут не приживалося і 5% дерев.

Регулярний контроль за ростом рослин проводився за допомогою дронів-безпілотників, які сканували ділянки за допомогою тепловізорів. Так вдалося виростити більше 25 сортів дерев і кущів та істотно збільшити біорізноманіття на практично неживих просторах.

Перший прототип пристрою виготовлено із пластику, але його швидко замінили на перероблений картон, який значно здешевив виробництво.

За час експерименту посаджено понад 55 тис дерев і використано понад 20 тис контейнерів Waterboxx.

Нагадаємо, Китай розморозить тибетські льодовики.

Зараз ви читаєте новину «Нова технологія дозволяє вирощувати ліси навіть у пустелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути