четвер, 05 січня 2017 12:41

Італійцям загрожує надпотужне виверження вулкану

Італійцям загрожує надпотужне виверження вулкану

Жителі Неаполя опинились у небезпеці через вулкан Кампі Флегрей. Італійські вулканологи зафіксували, що вулкан, останній раз виверження якого було 1538 року, прокинувся.

Дослідники помітили інтенсивні процеси у вулкані: магма і розжарені гази починають підніматися із надр. Вулкан наближається до критичної точки тиску, виверження може статися в будь-який час, стурбовані вулканологи. Аналогічні процеси відбувались перед виверженнями двох інших потужних вулканів: у Папуа-Новій Гвінеї і на Галапагоських островах.

Активність Кампі Флегрей зумовила коливання верхнього шару земної кори. Через це прибережна частина міста на березі Неаполітанської затоки Поццуолі занурилася на 10 м у воду.

Кампі Флегрей належить до категорії супервулканів. Діаметр його кратера - 12 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У тропіках випав метр снігу

На думку експертів, його вибух може набагато перевершити виверження Везувію 2000 років тому, який спопелив місто Помпеї.

За допомогою комп'ютерних моделей спеціалісти проаналізували історичну активність супервулкана і з'ясували, що його вибух станеться в будь-який момент протягом 100 років. Точну дату експерти назвати не можуть, але наголошують, що це може статись як завтра, так і через десятки років, передає gogetnews.

У будь-якому випадку, одне з найбільших міст Італії у небезпеці. Але фахівці запевнили, що постійно моніторять ситуацію, аби вчасно попередити людей.

Науковці вважають, що саме виверження Кампі Флегрей призвело до вимирання неандертальців 40 тис. років тому.
Зараз ви читаєте новину «Італійцям загрожує надпотужне виверження вулкану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути