пʼятниця, 05 серпня 2016 01:10

Червону ручку заборонять, музику декомунізують - шкільна реформа

Із 1 вересня у молодшій школі навчатися буде легше. Так пообіцяли в Міністерстві освіти й науки. У початкових класах тепер не перевірятимуть читання на швидкість, на уроках фізкультури не буде нормативів і команд "рівняйсь-струнко" і не доведеться зубрити напам'ять таблиці множення і додавання.

4 cерпня на колегії у Міністерстві освіти й науки затвердили зміни до навчальних програм початкових класів. Кількість годин для певної теми тепер визначатиме учитель, залежно від рівня освіти дітей.

Вчителям у молодшій школі заборонять використовувати червону ручку.

"Ідея полягає в тому, щоби дати дитині розкритися, а не зашорювати, не формувати її, як ту цеглину. Для цього потрібно дати вчителю більшу свободу в підходах, дати можливість більше вибирати" - сказав про реформу заступник міністра освіти Павло Хобзей.

 

МОН має підготувати нові вимоги до оцінювання учнів.

"Ці зміни міститимуть виконання завдань олівцем для молодших класів, учителі не писатимуть червоною ручкою, а система оцінювання молодших учнів враховуватиме вікові особливості дітей", - повідомляють у міністерстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розвинути увагу у дитини: 5 важливих порад

"Для уроків української мови скасували такі складні для учнів теми, як "Умовне позначення слів", "Спосіб умовного позначення речень", "Складання речень за поданою графічною схемою". Акцент буде на розвитку усного мовлення".- розповів пан Хобзей.

Також змінили тематику слів, які вивчають у початкових класах. Словниковий перелік зробили сучаснішим. Замість слів - комбайнер, фартух, фанера, будуть слова - радісний, милосердний, співчуття.

У третьому класі дітей учитимуть писати есе, щоб уміли висловлювати свою думку. У старші класи перенесли текст-роздум, текст-міркування, текст-розповідь.

У нових програмах початкової школи не вимагатимуть вчити напам'ять таблиці додавання та віднімання в межах 10 та 20, таблиці множення та ділення.

 

Вчителі зможуть самостійно збільшувати кількість годин на вивчення складних тем. Наприклад, у програмі з математики "зміщено акценти зі знаннєвих результатів на діяльнісні".

Одне з основних нововведень у літературі - не буде кількісного показника темпу читання. За словами розробників програми, акцент має бути на "розвитку якісного читання дітей". Тобто вчитель має розвивати не лише темп, а й спосіб читання, виразність, правильність, розуміння прочитаного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти гарантує бюджетні місця абітурієнтам, батьки яких загинули під час АТО

З програми вилучили неактуальних радянських авторів і замінили на сучасних українських

На уроках літератури тепер оцінюватимуть не героя - позитивний чи негативний, а вчинки. Учнів стимулюватимуть висловлювати свої емоції від прочитаного, розвивати задоволення від читання, а не вимагати виконання інструкцій.

 

У першому класі буде менше письма і більше усної іноземної мови.

"Ми відтягнули письмо на дальший термін, зате буде розвиток мовлення, додали сучасні теми для обговорення", - продовжує заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Із музики вилучили пісні "Вниз по матушке, по Волге", "Священная война", додали сучасних авторів, збільшили час на рухову активність і творчість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поганий зір робить дитину замкнутою

Із уроків фізкультури прибрали "психологічно шкідливі ігри", скасували муштру "рівняйсь-струнко" і нормативи. На уроках буде більше сучасних активних ігор на співпрацю і взаємодопомогу.

За словами Хобзея, із програми зняли дублювання тем із таких предметів, як "Основи здоров'я", "Я і Україна" та "Природознавство".

На засіданні уряду 18 серпня презентуватимуть Концепцію нової української школи.

Нагадаємо, всі зміни мають почати діяти з 1 вересня цього року.

Зараз ви читаєте новину «Червону ручку заборонять, музику декомунізують - шкільна реформа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути