вівторок, 27 березня 2012 15:01

"Землю - селянам, а не олігархам!" - на Черкащині мітингували аграрії
5

Заступник губернатора Черкащини Олексій Головко розмовляє з протестувальниками
Фото: Фото: Наталія Писарєва
Заступник губернатора Черкащини Олексій Головко розмовляє з протестувальниками
Заступник губернатора Черкащини Олексій Головко розмовляє з протестувальниками
У мітингу взяли участь близько 200 осіб
У мітингу взяли участь близько 200 осіб

Близько 200 селян із Ірклієва, Скородистика, Червоногірки та Загородища Чорнобаївського району Черкаської області вимагали сьогодні під вікнами Обласної адміністрації видачі їм державних актів на землю.

"У нас єдине господарство в Україні, яке не розпайоване. Раніше був колгосп, яким керував Герой Соціалістичної праці Лука Іваніщенко", - розповів один з протестувальників Олександр Юхно.

За його словами, близько 300 селян вирішили створити кооператив "Вершина".

"За нашими оцінками, туди має увійти до 900 гектарів землі. Але на сьогодні ми маємо 91 зареєстрований договір, а це 263 гектари землі. Подальше виготовлення державних актів призупинене з невідомих нам причин. Ми звертались неодноразово в усі можливі інстанції, але не чуємо ніяких конкретних відповідей. Відбувається щось незрозуміле, зникають безслідно технічні документації, замовлені повторно - вилучає міліція, прізвища наших членів кооперативу не включають у розпорядження щодо отримання державних актів", - сказав чоловік.

Жителі Чорнобаївщини пов'язують ці проблеми із діяльністю товариства "Агроко", яке належить підприємцю Ігорю Потапенку із сусіднього села Мельники. На зборах "Вершини", які відбулися 21 березня, було прийнято рішення провести акцію протесту у Черкасах.

"До Потапа ми не підемо. Дайте працювати на своїй землі!" - кричали під вікнами Черкаської ОДА.

Майже відразу до людей вийшов заступник губернатора Олексій Головко, який раніше очолював Чорнобаївську райдержадміністрацію. Протестувальники оточили його колом.

"Хто тут старший?" - запитав Головко.

"Тут усі старші", - крикнули із натовпу.

"Ми хочемо, щоб нас розпаювали мирно, по закону. Наші акти в чужих людей, роздають їх за могоричі, за гроші. Я 25 років буряки у колгоспі полола, на корівники ходила. Два сини у колгоспі робили, зараз усіх повигоняли, на роботу можуть взяти тільки тих, хто погодиться віддати свій пай Потапенку", - розповіла пенсіонерка Катерина Селенко.

Майже годину селяни сперечалися з Головком.

"Вам не земля потрібна, а піар. Ви все робите так як вам керівники сказали. Дужче кричіть!" - сказав Головко і пішов у адміністрацію.

"Якщо за тиждень питання з нашими актами не буде вирішено, перекриємо рух на трасі Київ - Дніпрпетровськ. А як і це не допоможе, візьмемо вила і підемо на Київ до президента. Далі нема куди чекати, весна, треба землю оброблять", - заявив Юхно.

Зараз ви читаєте новину «"Землю - селянам, а не олігархам!" - на Черкащині мітингували аграрії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути