понеділок, 01 вересня 2014 11:10

"ЗАСТУП" презентував проект програми розвитку агропрому України

"ЗАСТУП" презентував проект програми розвитку агропрому України

Земельна реформа, податкова справедливість, комплексний розвиток українського аграрного сектору та сільської місцевості. Такими є основні позиції проекту програми, з якою Всеукраїнське аграрне об'єднання "ЗАСТУП" планує йти на вибори в жовтні цього року.

"Аграріям необхідне політичне лобі, політична воля, щоб за короткий термін вивести галузь із того стану, в якому ми перебуваємо зараз. Політична воля насамперед починається із законодавства, із законодавчих актів, за якими живе і працює державний механізм. За 23 роки незалежності ми не мали дієздатної аграрної фракції в парламенті, яка б реально обстоювала інтереси АПК та сільських територій", — сказала під час експертного засідання в селі Фурси Київської області лідер Всеукраїнського аграрного об'єднання "ЗАСТУП" Віра Ульянченко.

Перше, що пропонує "ЗАСТУП" у своєму проекті програми — це децентралізація влади. За словами авторів документа, реформа направить фінансові потоки безпосередньо до агровиробників. "Ви всі знаєте, яку ми маємо ситуацію на сьогодні: гроші йдуть зверху кружним шляхом й осідають у кишенях десятих осіб. До виробника доходять якісь крихти", — констатує Віра Ульянченко.

Ще одна принципова позиція Всеукраїнського аграрного об'єднання "ЗАСТУП" — це європейський шлях на вигідних для України умовах. За словами члена асоціації міст України Валерія Асадчева, у Європі діють десятки програм, якими наші аграрії не можуть скористатися лише через недосконалість вітчизняного законодавства.

"Європейський ринок — це великі перспективи для українських аграріїв. Але ми не зможемо ним скористатися, якщо не будуть гармонізовані наші законодавчі бази. Без сумніву, цьому питанню "ЗАСТУП" має приділити велику увагу в разі проходження до парламенту", — зазначив експерт.

Як відомо, частка АПК у загальній структурі ВВП наблизилася до 10%. Аграрний сектор забезпечує приблизно 30% вітчизняного експорту. Це в умовах, коли на виробників постійно чиниться фіскальний, бюрократичний та податковий тиск із боку держави. На думку експертів, якщо прибрати ці штучні перешкоди, на чому якраз наполягає "ЗАСТУП", то аграрний сектор може за лічені роки наздогнати за показниками європейські країни.

"Перші результати від реалізації програми "За рідну Україну!" виробники можуть відчути вже через кілька місяців після її старту, — вважає голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, — коли відбудеться децентралізація влади".

Голова Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, сільський голова Фурсів Микола Фурсенко додав, що розвивати потрібно не тільки аграрний бізнес, а й соціальну сферу в селі: "Без селян, без наших територій розвиток аграрної сфери є неможливим. Тоді чому про нас згадують в останню чергу? Я й мої колеги сподіваємося, що в новій Верховній Раді буде присутня сила, яка зацікавлена в розвитку українського села".

Політологи зазначають, що Всеукраїнське аграрне об'єднання "ЗАСТУП" наразі практично не має електоральних конкурентів. Причина — у воєнній ситуації на сході країни, яка відсунула проблеми аграріїв на задній план. Тому є великі шанси, що "ЗАСТУП" матиме високий рейтинг на парламентських виборах цього року.

Зараз ви читаєте новину «"ЗАСТУП" презентував проект програми розвитку агропрому України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути