четвер, 29 листопада 2012 17:07

Всі харчі в упаковках подорожчають через нові закони

Всі харчі в упаковках подорожчають через нові закони
Фото: knews.kg

Будь-які продукти в упаковках можуть зрости в ціні через нові законодавчі ініціативи.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова правління Української пакувально-екологічної коаліції Володимир Слабий.

За його словами, виробнику товару з упаковкою доведеться платити за один і той же збір 4 рази.

"Досі діє постанова уряду, яка зобов'язує виробника оплачувати послуги за організацію системи збору, заготівлі та утилізацію відходів від використаної тари чи упаковки. Якщо цей закон набуде чинності, потрібно буде платити ще раз. Таким чином, зросте собівартість продукції. Виробнику доведеться піднімати на неї ціну", - зазначив Слабий.

За кілограм кожного матеріалу, з якого виготовлена упаковка, планують ввести різну податкову ставку. На картон - 35 коп., пластмасу - 85 коп., алюміній і фольгу - 1,1 грн, комбіновану - 1,25 грн тощо. У таких упаковках продають сьогодні всі продукти харчування та побутову техніку.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Автошоу в Лос-Анджелісі: Mercedes привіз позашляховик майбутнього, а Kia показала седан Forte

На думку Слабого, такий розподіл може призвести до дискримінації якогось виду упаковки, якщо комусь із чиновників це буде вигідно.

"Такий податок хочуть ввести, щоби знайти кошти на будівництво сміттєпереробних заводів. Створять державне підприємство, куди надходитимуть гроші. Проте, як ними розпоряджатимуться нікому не відомо," - зазначив Слабий.

Він зауважив, що держава мала би запроваджувати закони, щоби зменшити вплив відходів від упаковок на екологію.

"Це схоже на непрозору схему, бо хтось хоче заробити. За нашими підрахунками ціна питання становить 2,2-2,5 мільярда гривень у рік. Це гроші з кишень населення, бо доведеться купувати молоко чи сік дорожче", - розповів Слабий.

Нагадаємо, 6 листопада у Верховній Раді зареєстрували законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо введення збору з виробників та імпортерів упаковки та товарів в упаковці на розвиток перероблення твердих побутових відходів. Нині документ перебуває на розгляді профільного комітету.

Зараз ви читаєте новину «Всі харчі в упаковках подорожчають через нові закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути