пʼятниця, 29 січня 2016 14:19

Під час кризи дуже важливі енергоефективні комунальні проекти - Рибалка

Під час кризи дуже важливі енергоефективні комунальні проекти - Рибалка

Проекти підвищення енергоефективності комунального господарства – важливий інструмент прискорення економічного розвитку, заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка у п'ятницю у Львові після церемонії підписання угод щодо фінансування проекту реконструкції очисних споруд "Львівводоканалу" з міжнародними фінансовими інститутами.

За його словами, новий проект дозволить львівському водоканалу не лише модернізувати інфраструктуру очищення стічних вод, а й встановити теплоелектростанцію для виробництва біогазу та електрики. Сергій Рибалка зауважив, що в результаті 760 тисяч львів'ян отримають чисту воду, місто – позитивний вплив на екологічну ситуацію та значну економію енергоресурсів.

"Підвищення енергоефективності всієї економіки і, зокрема, комунального сектора має бути у числі головних пріоритетів уряду і місцевих громад. В результаті ми не лише заощадимо дорогі енергоресурси, а й повинні прискорити розвиток власного енергетичного машинобудування, виробництва відповідних будівельних матеріалів та інших супутніх галузей", - сказав керівник фінансового комітету парламенту.

За його словами, співпраця з міжнародними організаціями, в першу чергу з ЄБРР, дуже важлива. "Східноєвропейський та й український досвід показує, що найбільш ефективно реалізуються проекти, де поєднуються міжнародні, державні та місцеві джерела фінансування. Вважаю, що на рівні держави енергоефективні проекти фінансуються недостатньо – навіть у кризу треба суттєво збільшити фінансування. У першу чергу – на здешевлення кредитів", - заявив Сергій Рибалка.

Він підкреслив, що Львів вирізняється з поміж інших регіонів тим, що більш активно реалізовує проекти спільно з міжнародними фінансовими організаціями. "Львівщина є одним із лідерів у співпраці із ЄБРР. Тому реконструкція системи стічних вод і будівництва потужностей для виробництва біогазу з мулу - це конкретний приклад реалізації важливого енергоефективного проекту для інших регіонів України", - сказав він.

Сергій Рибалка повідомив, що запросив керівництво ЄБРР до Рівного для обговорення розвитку співпраці за кількома напрямками, зокрема, щодо розширення проектів кредитування малого та середнього бізнесу на Рівненщині. Він додав, що необхідно поєднати зусилля парламенту, виконавчої влади, місцевих рад та міжнародних фінансових інститутів для реалізації подібних проектів і добре, що зараз керівником Рівненської обласної ради є представник Радикальної партії.

Загальна вартість проекту модернізації "Львіводоканалу" становить 31,5 млн. євро, з яких кредитні кошти ЄБРР - 15 млн. євро, кредит Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) - 5 млн. евро, грантові кошти від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля 7,5 млн. євро та місцевий внесок - 4 млн. євро.

Зараз ви читаєте новину «Під час кризи дуже важливі енергоефективні комунальні проекти - Рибалка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути