середа, 21 березня 2012 08:51

Візит Януковича до Росії так і не зрушив "газові" переговори з мертвої точки

Візит Януковича до Росії так і не зрушив "газові" переговори з мертвої точки

Від часу передачі спікером російської Державної думи Сергієм Наришкіним Україні нового варіанту газової угоди "переговори не зрушили з місця".

Про це з посиланням на близьке до переговорів джерело пише "Комерсант-Україна" у публікації "Позасистемна позиція"

Крім того, вчора за підсумками зустрічі зустрічі президента України Віктора Януковича з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним жодних заяв щодо газового питання вони не робили.

Джерела стверджують, що Путін і президенти Казахстану, Киргизії й України розмовляли про "газові" проблеми між країнами, проте жодного слова не сказали про це журналістам.

Як стверджує газета, навряд чи переговори про газ стали метою їхньої зустрічі: глава "Газпрому" Олексій Міллер навіть не був присутній на ній, хоча завжди бере участь в російсько-українських переговорах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" знайшов спосіб модернізувати ГТС без "Газпрому"

Співрозмовники видання також зазначили, що восени в Україні відбудуться парламентські вибори, і "в РФ розуміють, що до цього різких рухів на кшталт продажу ГТС не буде". В "Газпромі" та "Нафтогазі" ситуацію не коментують.

Нагадаємо, 20 лютого Міністерство енергетики РФ зі спікером Держдуми РФ передало Україні новий проект газової угоди. Проте, як повідомлялося з посиланням на джерело, переданий Наришкіним проект газового договору з РФ не становить інтересу для України. В цілому, варіант контракту Наришкіна зводився до того, що Росія як і раніше наполягає на одноосібному контролі над українською газотранспортною системою, а в обмін на зобов'язання України не знижувати закупівлі в 2012 році до 27 млрд кубометрів замість належних 33 млрд "Газпром" пропонує стандартну для ринку Європи 10-відсоткову знижку на газ.

Зараз ви читаєте новину «Візит Януковича до Росії так і не зрушив "газові" переговори з мертвої точки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути