середа, 20 квітня 2016 16:40

В Україні досі діє радянське валютне законодавство - експерти

В Україні досі діє радянське валютне законодавство - експерти

Нацбанк анонсував великі реформи валютного ринку, але проблеми захована набагато глибше. Головна - гривня не є повноцінною валютою, про це у коментарі Gazeta.ua розповів фінансовий експерт Олексій Лупоносов.

"Гривня не виконує функції, які притаманні грошам. Вона не може бути засобом накопичення, бо інфляція в нашій країні, за оцінками ЦРУ, була рекордною в світі - 49%. Тому люди шукають стабільніші гроші, зокрема купують долари. Валютні проблеми в України закінчаться тоді, коли гривня стане міцною. В Європі люди майже не купують іноземної валюти, бо своя надійна", - сказав експерт.

У першу чергу Нацбанк має зняти існуючі обмеження щодо обміну валюти, вважає Олексій Лупоносов.

"Найбільша проблема нашого валютного законодавства - обмеження, які увели на початку незалежності. Потім відмінили, а нещодавно знову ввели. Це стосується багатьох факторів, починаючи від збору до Пенсійного фонду при обміні, і завершуючи сумами, на які можна купити валюту", - розповів економіст.

Думку про необхідність лібералізації валютного ринку, поділяє й екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

"Валютне законодавство залишилося на рівні Радянського Союзу. Ще й погіршене тисячами адміністративних інструкцій, що блокують банківську діяльність. Це все треба міняти. Приймати новий закон про лібералізацію валютного регулювання. Я такий писав, його підтримала частина депутатів, але заблокували консервативні працівники Нацбанку. Закон передбачав не ручне регулювання валютного ринку, а економічне. Я не вірю в те, що Нацбанку самому вдасться провести ці реформи. Їх має проводити уряд. Банкіри повинні лобіювати такі перетворення, але вони залежні від НБУ", - додав Савченко.

Нагадаємо, вчора заступник голови НБУ Владислав Рашкован анонсував значні зміни валютного законодавства. Сказав, що найближчим часом введуть 19 ініціатив для вільного руху коштів. А до 2019 року Україна прийме європейські стандарти руху капіталів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні досі діє радянське валютне законодавство - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути