вівторок, 27 січня 2015 12:59

В Україні найвищі в світі ціни на транспортування аміаку?

В Україні найвищі в світі ціни на транспортування аміаку?

22 січня 2015 р. в порушення всіх взятих на себе зобов'язань, ОПЗ призупинив перекачування аміаку, завдавши Укрхимтрансаамиаку величезні збитки.

У травні 2014 року Одеський припортовий завод (ОПЗ) оголосив про збільшення тарифів за свої послуги з приймання, зберігання, охолоджування та завантаження рідкого аміаку. Тариф був збільшений несуттєво. При цьому, ніяких конкретних обґрунтувань збільшення тарифів підприємствам - партнерам не наводилося. Щоб не загострювати ситуацію у відносинах з ОПЗ, підприємства, що прокачують  аміак, із збільшенням тарифів погодилися.

З листопада 2014 року на ОПЗ вже вирішили збільшити тарифи більш ніж на 50%. Укрхімтрансаміак, що забезпечує за договорами з виробниками аміаку також взаємодія з ОПЗ, як добропорядний контрагент, запросив в ОПЗ обґрунтування такого істотного зростання тарифів.

Однак на ОПЗ нічого по суті не змогли сформулювати, лише посилалися на тарифи на перевантаження, які існують в Європі та Америці. Внаслідок такого збільшення тарифи ОПЗ стали вище існуючих в даний час в європейських і американських портах. Тим самим, одеський порт стає найдорожчим у світі.

Укрхімтрансаміак намагався вплинути на ОПЗ і залучити незалежну компанію, яка б провела оцінку вартості витрат і змогла б сформулювати обґрунтовані ринкові тарифи. На ОПЗ з цим не погодилися.

Не допомогла навіть нарада в уряді України на рівні Мінекономрозвитку України.

Також зауважимо, ОПЗ заробляє хоч якісь гроші тільки тому, що перекачує аміак російських підприємств - ТОАЗа і Россошанських міндобрив. Решта - українські - вже в ОПЗ нічого по трубі не перекачують - з причини повної зупинки. Тобто, своїми діями ОПЗ сам погіршує і без того не найкращу економічну ситуацію. Можливо, пояснення полягає в цілеспрямованих діях директора ОПЗ, спрямованих на істотне зниження вартості підприємства перед його майбутньою приватизацією в догоду потенційного покупця, якого знає тільки директор заводу?

Не отримавши обґрунтування істотного підвищення тарифів, державний Укрхімтрансаміак подав в суд на державний же ОПЗ, вимагаючи такого обґрунтування, але вже в судовому порядку.

Дійшло до того, що 8 січня 2015 р. в порушення всіх взятих на себе зобов'язань ОПЗ зупинив перекачування аміаку, завдавши тим самим Укрхимтрансаамиаку (і державному бюджету) величезні збитки.

22 січня прокачування було повторно припинене.

На думку юристів та аналітиків, вимоги про збільшення тарифів суперечать законодавству України і можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Як можна пояснити дії державного ОПЗ, який своїми діями не дозволяє державному ж Укрхімтрансаміак виконувати свої контрактні зобов'язання, і таким чином приносити в державний бюджет України хоч якісь кошти? І чому два державних підприємства, завдання яких заробляти гроші для країни, не в змозі домовитися? Чиї інтереси переслідує ОПЗ, займаючи таку антидержавну позицію?

Для довідки.

Застосовуваний на ОПЗ спосіб перевалки аміаку з доставкою на сам завод по трубі істотно відрізняється від тих, до яких апелюють як аргумент підвищення цін на самому ОПЗ. Так, в Європі та Америці перевантажують аміак з цистерн, які прибувають у порти по залізниці. І вартість такого способу - з-за специфіки і більшої трудомісткості обробки - визнана у всьому світі дорожче приблизно на 40%. Однак на ОПЗ цього приймати до уваги не хочуть.

Зараз ви читаєте новину «В Україні найвищі в світі ціни на транспортування аміаку?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути