четвер, 27 червня 2013 15:33

У Білорусі підприємці страйкують проти Митного союзу

У Білорусі підприємці страйкують проти Митного союзу
Фото: charter97.org

Невдоволення підприємців викликає технічний регламент Митного союзу, який стосується продукції легкої промисловості. У Білорусі він має набути чинності 1 липня. Регламент зобов'язує торговців одержувати сертифікати на продукцію, що ввозиться з Росії.

У четвер, 27 червня, на ринках у ряді білоруських міст торговці не вийшли на роботу через страйк. Про це повідомляє "Хартія'97". Таким чином вони вирішили висловити протест проти нових правил, пов'язаних з членством Білорусі в Митному союзі.

За інформацією ресурсу, зачинені, зокрема, намети і частина торгових рядів на мінському ринку "Ждановичі", страйкують підприємці з ринку "Південний" в Гродно. Акцію підтримали також торговці в Мозирі, Полоцьку, Могильові та деяких інших містах.

Загальне число страйкуючих не називається.

Як повідомив лідер об'єднання "Перспектива" (організації, що представляє інтереси малого бізнесу) Анатолій Шумченко, страйк носить попереджувальний характер, він триватиме один день.

Рішення про страйк було прийнято на форумі підприємців, відбулося 24 червня в Мінську.

Невдоволення підприємців викликає технічний регламент Митного союзу, який стосується продукції легкої промисловості. У Білорусі він має набути чинності 1 липня. Регламент зобов'язує торговців одержувати сертифікати на продукцію, що ввозиться з Росії. Як стверджує Шумченко, в даний час отримати такі документи "фактично неможливо". "Білоруські новини", описуючи претензії підприємців, відзначали також, що сертифікація є дорогою процедурою.

Підприємці вимагають, щоб введення зазначеного регламенту в дію було відкладено. Вони також закликають керівництво країни враховувати "національні інтереси малого бізнесу" у зв'язку з членством республіки в МС.

У разі, якщо їхні вимоги не будуть виконані, представники малого бізнесу мають намір почати збір підписів за вихід Білорусі з Митного союзу.

Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану запрацював у 2010 році. Він передбачає єдину митну територію, на якій не застосовуються мита та економічні обмеження, за винятком спеціальних заходів.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі підприємці страйкують проти Митного союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути