четвер, 12 травня 2016 12:00

В 2015 році незаконна вирубка лісу завдала державі 85 млн грн збитків

В 2015 році незаконна вирубка лісу завдала державі 85 млн грн збитків

За даними Державного агентства лісових ресурсів, у 2015 році незаконно було вирубано більше 24 тис. кубометрів лісу, що нанесло державі збитків на 85 млн грн. Це майже в 2,5 рази більше, ніж роком раніше.

Восени минулого року був прийнятий мораторій, яким на 10 років заборонялося вивозити необроблену деревину з України. Окрім екологічної користі, цей закон, за задумом, мав би ще й підтримати вітчизняну деревообробну галузь. Проте він викликав конфлікт між Україною і ЄС.

Річ у тому, що за угодою про асоціацію сторони не мають права встановлювати кількісні обмеження на експорт чи імпорт товарів, окрім митних зборів і акцизів. Мораторієм Україна порушує цю умову, чим дуже незадоволені в Євросоюзі. Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоханнес Хан нещодавно на прес-конференції в Києві навіть заявив, що однією з головних умов відновлення співпраці України і МВФ є відновлення експорту української деревини за кордон.

Таким чином, схоже, що українська влада найближчим часом шукатиме альтернативу мораторію. Нею мав стати законопроект №4286, але не став – суспільство і гравці ринку виступили проти його прийняття. Цей законопроект мав би відмінити заборону на експорт, а натомість впровадити аукціони з продажу лісу.

Обурення суспільства викликала не стільки відміна мораторію, скільки умови проведення запропонованих аукціонів: вони, на думку представників бізнесу і громадських організацій, відкривають шлях до посадових зловживань і корупційних схем.

Зрозуміло, що такі непрозорі аукціони та інші "правила" на ринку надають переваги для одних гравців і майже позбавляють доступу до продукції інших. А це не те, чого чекає український бізнес і Євросоюз. Віце-прем'єр з питань євроінтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе заявила, що "десь посередині українського і європейського інтересу ми зможемо знайти рішення і проситимемо Верховну Раду ухвалити новий законопроект".

Як український, так і європейський інтерес в тому, щоб усі учасники ринку мали рівні умови, а правила "гри" були чесними і прозорими. Від цього виграють усі.

Зараз ви читаєте новину «В 2015 році незаконна вирубка лісу завдала державі 85 млн грн збитків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути