середа, 22 жовтня 2014 12:24

"Укртрансгаз" пропонує словацькій Eustream об'єднатися

"Укртрансгаз" пропонує словацькій Eustream об'єднатися
Фото: ipress.ua

НАК "Нафтогаз України" пропонує словацькому газотранспортному оператору Eustream технічне рішення, яке дозволить значно розширити потужність газотранспортного маршруту Вояни-Ужгород.Таким чином вдасться перейти від "малого реверсу" до "великого реверсу", який сьогодні блокує російський посередник "Газпром Експорт".

"Укртрансгаз" звернувся до Eustream з пропозицією підписати прямий договір про об'єднання мереж, що дозволить використовувати транспортні потужності між двома операторами в повному обсязі", - повідомила прес-служба "Нафтогазу".

"Нафтогаз" нагадує, що якщо потужність маршруту Вояни-Ужгород становить близько 10 млрд куб. м газу в рік, то по іншим чотирьом газопроводам Україна і Словаччина можуть здійснювати двостороннє транспортування газу в обсязі близько 100 млрд. куб. м. в рік, тоді як в останні роки по цих газопроводах Україна поставляє в ЄС в середньому 55 млрд. куб. м російського газу на рік.

"Нафтогаз" підкреслює, що існуючий контракт між Eustream і "Газпром Експортом", який стримує "великий реверс", суперечить вимогам "Третього енергопакету".

У "Нафтогазі" вважають, що "Укртрансгаз" вже довів Словаччини і всьому Євросоюзу свою надійність.

"Успішні результати роботи дозволяють "Нафтогазу" стверджувати, що більше не існує вагомих причин відмовляти "Укртрансгазу" в підписанні прямих договорів об'єднання мереж (інтерконнекту) з Eustream та іншими операторами ГТС з сусідніх країн ЄС", - йдеться в повідомленні української компанії.

Компанія уточнює, що запуск "великого реверсу" в даний час заблокований дочірньою компанією російського ВАТ "Газпром" - ТОВ "Газпром Експорт" - на підставі договору зі словацьким оператором, підписаного багато років тому, коли російському монополісту вдалося переконати своїх покупців у Європі, що український оператор ГТС не зможе працювати стабільно.

НАК пояснює, що реалізація "великої реверсу" дозволить компаніям застосовувати технологію транспортної мережі (backhaul), яка передбачає можливість передачі однакових обсягів газу в обох напрямках, і зміцнить енергетичну безпеку країн Центральної та Східної Європи, оскільки через українську газотранспортну систему газ з Європи може надсилатися також в Польщу, Румунію, Угорщину, Болгарію, Сербію.

Зараз ви читаєте новину «"Укртрансгаз" пропонує словацькій Eustream об'єднатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути