вівторок, 21 липня 2015 17:18

"Укрспирт" збільшить виробництво автомобільного біопалива

"Укрспирт" збільшить виробництво автомобільного біопалива

Згідно з опублікованими ДП "Укрспирт" даними про підсумки роботи підприємства в першому півріччі, держкомпанія виробила 2,3 тис тонн біоетанолу при потребі вітчизняного ринку 250 тис т. На додаток до діючих заводів запущено виробництво на Зарубинському спиртзаводі (Тернопільська область) із залученням іноземних інвестицій в об'ємі 60 млн грн.

Як повідомляє ДП "Укрспирт", Зарубинський державний спиртзавод – це вже третє підприємство в країні, яке випускає біоетанол для використання у виробництві моторних палив, що містять спирт. Запуск підприємства став можливим завдяки модернізації виробництва за рахунок коштів інвесторів із Вірменії. Відкриття заводу дозволило створити 100 додаткових робочих місць для жителів регіону. Об'єм інвестицій в нове виробництво складає 60 млн. грн. До перепрофілювання підприємство простоювало.

"Ми повинні створювати продукцію з високою доданою вартістю, використовувати всі сировинні можливості, - упевнений в.о. директора ДП "Укрспирт" Роман Іванюк. - Виробництво біоетанолу допоможе вивести країну з економічної кризи, забезпечить нові робочі місця, підвищить конкурентоспроможність і поліпшить екологічний стан". Дійсно, згідно з українським законодавством з 1 січня 2014 року моторні бензини повинні містити 5% біоетанолу. В 2016 році цей показник має бути збільшений до 10%.

Зобов'язання щодо біоетанолу містяться і в директиві 2009/28/ЄС – і Україна, згідно з Угодою про асоціацію, до цієї директиви повинна приєднатися. Причому мова не лише про те, що потрібно дотримуватись формальних зобов'язань, але і про зниження залежності від постачань імпортних нафтопродуктів, вважає президент Української зернової асоціації Володимир Клименко: "Сьогодні біоетанол в Україні фактично не виробляється. При цьому ми імпортуємо близько 4 млн т бензину в рік з Росії і Білорусі, за який платимо валютою, хоча могли б щорічно виробляти такий самий об'єм біопалива".

Вже зараз потрібне швидке нарощування випуску біоетанолу і зниження його собівартості, що вимагатиме від його виробників зростання ефективності виробництва і розширення сировинної бази. "Підприємствам "Укрспирту" доведеться знаходити джерела інвестицій для зниження енергоємності виробництва біоетанолу, і, як наслідок, – для зменшення його собівартості. Адже в міру зниження ціни зростатиме інтерес до біоетанолу, - впевнений експерт, головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко. – Про це свідчить досвід найбільших країн-виробників біоетанолу – США і Бразилії. В міру зростання виробництва доведеться модернізувати виробництва під використання нових для них видів сировини. А це теж вимагатиме інвестицій".

Зараз ви читаєте новину «"Укрспирт" збільшить виробництво автомобільного біопалива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути