середа, 19 листопада 2014 15:47

Українські олігархи бояться купувати і продавати елітну нерухомість

Українські олігархи бояться купувати і продавати елітну нерухомість
Фото:obozrevatel.com

Ринок елітної нерухомості практично завмер, а кількість угод у цьому році залишається на мінімальному рівні.

Про це повідомив експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, пише Сегодня.

"Як у гривневому, так і в доларовому еквіваленті ціни на елітну нерухомість знижуються ще з 2009 року. Ті об'єкти, які раніше коштували 1 млн доларів, зараз продаються і за 150 тисяч доларів. Тому можемо констатувати, що ринок елітної нерухомості "лежить", угод на ньому практично немає. Якщо у 2012-2013 році елітний сегмент (вартість від 600 тис. доларів і вище) був у межах 7%, то зараз це - 1-2% від загальної кількості угод. Пропозицій дуже багато, є варіанти, які вже кілька років виставляються на продаж, знижки дуже великі, але покупців немає", - говорить експерт.

Вартість квадратного метра елітної нерухомості стартує від 2 тисяч доларів.

"Як правило, вартість стартує від 2,5-3 тисяч доларів за квадратний метр і вище. У заміських будинках - від 2 тис. доларів", - говорить Сергій Костецький.

"У цьому році найбільш популярними серед елітних об'єктів були квартири і будинки в ціновому діапазоні 600-800 тис. доларів. Серед покупців елітної нерухомості популярні центр Печерського та Шевченківського районів, а також сучасна забудова високого класу в Голосіївському, Солом'янському та Оболонському районах. Серед приміських напрямків це в першу чергу Обухівський район, а також Одеський та Житомирський напрямки Києво-Святошинського району", - додає Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН Park Lane.

Причиною того, що українські "віпи" не поспішають вкладати в елітне житло експерти називають нестабільність політичної ситуації.

"Для покупців квартир в цьому сегменті придбання житла найчастіше це поліпшення житлових умов. У покупців гроші є, але такі продажі вимагають "політичної тиші", яку зараз забезпечити неможливо", - говорить керуючий партнер KIEV Standard Олег Перегінець.

На думку ріелторів, важливу роль відіграє і оголошена повсюдна люстрація, побоюючись якої багато заможних чиновники не поспішають купувати дороге житло.

"У найближчі 2-3 місяці буде активізація на ринку житла бізнес-класу. Є багато досить забезпечених людей, які раніше не були депутатами і жили в інших регіонах. Але масово скуповувати елітну нерухомість не будуть. Одна з причин - люстрація і вимога до відкритості угод. Навіть якщо у таких людей буде велике бажання придбати якусь нерухомість для себе, то, швидше за все, це буде зроблено пізніше", - говорить Сергій Костецький.

А ось "віпи", які покинули країну після революційних подій в Києві, не поспішають продавати свої активи,але і покупців на таке житло знайти складно.

"Разом з Януковичем країну залишили і багато людей з його оточення, які володіли не одним заміським будинком в тій же Конча-Заспі. Однак, поки ці об'єкти на продаж не виставляються. Та й проблемне житло ніхто не хоче купувати", - резюмує Костецький.

Зараз ви читаєте новину «Українські олігархи бояться купувати і продавати елітну нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути