понеділок, 30 листопада 2015 16:08

Україні потрібно створити вугільну біржу

Україні потрібно створити вугільну біржу

Вугільну біржу потрібно створити в Україні, щоб убезпечити себе від сезонної нестачі вугілля через тимчасово окупований Донбас. Про це в коментарі Gazeta.ua заявила член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

"Всі компанії, які займаються видобуванням вугілля в світі, давали б свої заявки на постачання на біржу. Держава б у них закуповувала. Схема була б прозора. Тоді б ми точно знали, скільки в нас є вугілля. Не було би колотнечі з цього приводу", - сказала вона.

Яковлєва зауважила, що раніше на засіданнях антикризового штабу експерти запевняли, що вугілля вистачає. З її слів, на складах більше 2,5 млн тонн вугілля. Цього достатньо, щоб перезимувати.

"Антрацитове вугілля видобуває на неконтрольованих територіях компанія ДТЕК. Звідти сама перевозить його на свої ТЕЦ, що на контрольованій території. Є законтрактовані додаткові обсяги вугілля, які вже їдуть з Південно-Африканської республіки. Через теплу осінь ми багато вугілля зекономили", - зазначила експерт.

Нагадаємо, глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що в Україні є нестача запасів вугілля. Щоб не було віялових відключень, прем'єр-міністр потребував від уряду невідкладного плану заходів. Раніше міністр енергетики Володимир Демчишин запевняв, що Україна забезпечена вугіллям дефіцитних марок на 45-50 днів.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно створити вугільну біржу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути