понеділок, 16 січня 2012 11:12

Україна провокує "Газпром" першим звернутися в міжнародний арбітраж - експерт

Україна провокує "Газпром" першим звернутися в міжнародний арбітраж - експерт

Заявивши про зменшення обсягів імпорту російського газу, Україна провокує "Газпром" першим звернутися до Стокгольмського арбітражу.

Таку думку висловив директор інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі "Ера FM".

"Україна поки що провокує "Газпром", у тому числі для того, щоб він звернувся першим до арбітражного суду в Стокгольмі. Думаю, українська сторона вважає, що подасть зустрічний позов і буде вимагати від "Газпрому" зменшити ціну газу, спираючись на певні аргументи, про які ми поки що не знаємо. На жаль, уряд їх не оприлюднив", - сказав він.

До того ж, за його словами, Україні не вистачить коштів оплатити повний обсяг газу, зазначений в чинному контракті.

"Думаю, Україні просто не вистачатиме коштів протягом року, щоб викупити значні обсяги газу. Це, звичайно, порушення контракту, де чітко записано, що річний обсяг - 52 мільярди, можна домовитися про зменшення на 20% до 41 мільярду і з цього обсягу 80% маємо викупити за принципом "бери або плати" - 33,3 мільярда кубометрів", - зазначив Марунич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ пророкує ще більше уповільнення світової економіки

Експерт зауважив, що для нормального функціонування української економіки та сектору комунальної енергетики потрібно приблизно 33 млрд куб. м газу на рік.

"Це, до речі, відображено в проекті прогнозного балансу на поточний рік. З них 27 мільярдів мала купити компанія "Нафтогаз України" і близько 6 мільярдів компанія "Остхем груп" за прямими контрактами із Середньою Азією. Я гадаю, що це реалістична оцінка урядом, "Нафтогазом" та Міністерством енергетики потреб української економіки", - підсумував Марунич.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промислововсті Юрій Бойко заявив, що Україна зменшить імпорт російського газу до 27 млрд куб. м на рік.

Зараз ви читаєте новину «Україна провокує "Газпром" першим звернутися в міжнародний арбітраж - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути