понеділок, 26 червня 2017 16:12

Україна "просубсидує" російських олігархів на 45 млрд грн

Національна комісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації має намір продати частоти для впровадження стандарту зв'язку 4G за заниженими цінами.

Такі висновки випливають з результатів аудиту ринку стільникового зв'язку України, проведеного компанією Analysys Mason. На думку аудиторів, мінімальна вартість 1 МГц для великих мобільних операторів становить 12,167 млн грн. Однак, згідно з рішеннями НКРЗІ №132 і 264 від 14 березня і 23 травня поточного року встановлено такі ціни: 981 тис. грн за один регіон для частот діапазону 1800 МГц і 1,06 млн грн за регіон для діапазону 2600 МГц.

Така різниця в ціні зумовлена ​​тим, що НКРЗІ віднесла три найбільші бренди стільникового зв'язку - Київстар, Vodafone і Lifecell - до категорії "малі оператори", незважаючи на те, що сумарна кількість їх абонентів перевищує населення України.

Крім того, НКРЗІ має намір дозволити операторам зв'язку викупити велику частину частот за цінами, нижчими за ринкові більш, ніж у десять разів - згідно з рішенням Нацкомісії №190 від 11 квітня поточного року проведення тендера підміняється "правом першої руки". На практиці це означає, що оператори зв'язку заплатять за частоти 3,18 млрд грн. - замість "ринкових" 39,42 млрд грн.

Цікаво, що такими "пільгами" зможуть скористатися всі три найбільші стільникові оператори України. Які, до речі, належать російським олігархам - бренд Vodafone використовує компанія МТС Володимира Євтушенкова, Київстар належить Альфа-груп Михайла Фрідмана, а Lifecell - турецькому Turkcell, який також контролює Альфа-груп.

  НКРЗІ віднесла три найбільші бренди стільникового зв'язку - Київстар, Vodafone і Lifecell - до категорії "малі оператори", незважаючи на те, що сумарна кількість їх абонентів перевищує населення України
НКРЗІ віднесла три найбільші бренди стільникового зв'язку - Київстар, Vodafone і Lifecell - до категорії "малі оператори", незважаючи на те, що сумарна кількість їх абонентів перевищує населення України

При продажу частот стандарту 3G ці компанії вже продемонстрували вміння "домовлятися" як з НКРЗІ, так і між собою - Київстар поступився найпривабливішим лотом із запропонованих компанії МТС, а та, в свою чергу, поступилася "Альфа-Груп" двома лотами, які залишилися, і які розподілилися по одному на Київстар та Лайф.

Раніше голова НКРЗІ Олександр Животовський пообіцяв, що тендер з продажу частот для впровадження стандарту зв'язку 4G в Україні буде проведений не пізніше жовтня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна "просубсидує" російських олігархів на 45 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути