четвер, 30 жовтня 2014 16:41

Україна продовжує наполягати на відміні принципу "бери або плати"

Україна продовжує наполягати на відміні принципу "бери або плати"
Фото: korrespondent.net

Україна в рамках проведення газових переговорів у Брюсселі наполягає на відмові від принципу "бери або плати" і на переведенні оплати газового транзиту на рахунки НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Кабінету міністрів.

"Позиція України така: "Газпром" відмовляється від несправедливого принципу "бери або плати". Крім того, "Газпром" здійснюватиме оплати за транзит газу на рахунки "Нафтогазу", - сказали в прес-службі.

Зазначимо, що згідно з транзитним контрактом між Україною і Росією, "Газпром" зобов'язаний щорічно прокачувати через територію України не менш як 110 млрд кубометрів природного газу. Однак російська компанія ніколи не виконувала цю умову.

У жовтні 2014 року НАК "Нафтогаз України" звернувся до Стокгольмського арбітражу для перегляду контракту на транзит газу з російським "Газпромом", а також компенсації коштів за недостатні обсяги його прокачування через Україну.

Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу України" від 2009 року містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу в 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплачувати не менше 41,6 мільярда кубометрів газу, незалежно від того, спожила вона його чи ні.

Зараз ви читаєте новину «Україна продовжує наполягати на відміні принципу "бери або плати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути