четвер, 18 серпня 2011 14:54

Україна максимально наблизилась до дефолту - Данилюк

Україна максимально наблизилась до дефолту - Данилюк

Чергове невдале розміщення урядом облігацій внутрішньої державної позики може прискорити дефолт в Україні.

Про це заявив керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності, координатор руху "Спільна Справа" Олександр Данилюк, повідомила його прес-служба.

За його словами, ця ситуація у найближчій перспективі створить проблеми для обслуговування та погашення вже існуючого державного боргу, який нещодавно встановив свій історичний максимум, перевищивши $ 60 млрд, що на $ 13 млрд більше за ліміт, встановлений державним бюджетом.

"Враховуючи надзвичайно низьку ймовірність отримання Україною чергових траншів від МВФ, ситуація дедалі більше нагадує ту, яка була в Росії перед дефолтом 1998 року. Як ми пам'ятаємо, наслідком російського дефолту стала девальвація національної валюти, суттєвий спад виробництва та рівня життя населення, різкий стрибок інфляції", - зауважив Данилюк.

У свою чергу президент Центу антикризових досліджень Ярослав Жаліло у коментарі Gazeta.ua висловив думку, що нині в Україні навряд чи можливий дефолт.

"На думку практично всіх аналітиків, з якими я спілкувався, які володіють відповідною інформацією, про дефолт сьогодні говорити некоректно. Може йтися про послаблення платіжного балансу та певні ризики щодо національної валюти", - сказав він.

Невдачу в розміщенні ОВДП на аукціоні експерт пояснив поганою кон'юнктурою у світі.

"У світових фінансах досі непевна ситуація: ще не влігся той сплеск, який стався після відомих подій у США, тривають проблеми з економікою Європи. Тому зараз просто несприятливий період для запозичень, але я би не говорив, що це переддефолтний стан", - вважає Жаліло.

Він також зазначив, що у разі відмови МВФ надати черговий транш кредиту є альтернативні шляхи уникнення дефолту.

"Уряду поки вдавалося навіть умовах відстрочення кредитування з боку МВФ забезпечити платоспроможність України по зовнішніх заборгованостях. Якщо транш від МВФ отриманий не буде, уряд вживе додаткові кроки, наприклад, спробує ще раз розмістити облігацій на зовнішніх ринках і шукатиме інші джерела запозичення. Питання про дефолт зараз занадто передапокаліптичне. Зараз не відчувається занепокоєності, що може відбутися суттєве погіршення ситуації із платоспроможністю України", - підсумував він.

Нагадаємо, 16 серпня, уряд провів черговий невдалий аукціон з розміщення ОВДП. Міністерство фінансів запропонувало три стандартні серії облігацій з погашенням 02.11.2011, 16.05.2012 та 31.07.2013, а також ДАДО облігації.

Зараз ви читаєте новину «Україна максимально наблизилась до дефолту - Данилюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути