середа, 07 вересня 2011 20:23

Україна ще 10 років буде найбільшим транзитером російського газу - експерт

Україна ще 10 років буде найбільшим транзитером російського газу - експерт

Україна залишиться основним і найбільшим транзитером російського газу в найближчі 10-15 років.

Таку думку висловив незалежний експерт із енергетичних питань Володимир Саприкін у ефірі Першого ділового каналу.

За його словами, після запуску Російською Федерацією газопроводу "Північний потік" транзит газу через територію України скоротиться на 10 млрд. куб. м.

"Безумовно, запуск цього газопроводу - це втрати для України ... Загалом перша нитка має потужність 27 мільярдів кубічних метрів, і не можна казати, що саме цей обсяг буде знятий з України. Максимально, можливо, вже наступного року, ми втратимо не більше 10 мільярдів кубічних метрів транзитного газу. Це тривожний дзвоник для України, і ми маємо активно проводити енергетичну політику, у тому числі щодо відносин у газовій сфері з Російською Федерацією", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна на поїзді "Дешевий російський газ" заїде у безвихідь - Міллер

Водночас експерт зауважив, що значно серйозніше на обсягах транзиту через територію України позначиться запуск іншого газопроводу - "Південного потоку".

"Південний потік" має зняти весь обсяг прокачки з українського напряму. На щастя, він гальмується: поки не дає дозволів від Туреччини, немає ще певних експертиз... Скоріше за все, цей проект розпочне совою роботу ближче до 2019 року. Це буде серйозний удар по транзиту Україною", - зазначив Саприкін.

Нагадаємо, 7 вересня прем'єр РФ Володимир Путін заявив, що Україна з запуском газопроводу "Північний потік", по якому російський газ напряму будуть поставляти у Німеччину по дну Балтійського моря, втрачає ексклюзивне становище його транзитера.

Зараз ви читаєте новину «Україна ще 10 років буде найбільшим транзитером російського газу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути