субота, 10 серпня 2013 10:09

У Януковича готують для українців чергову порцію "покращення"

У Януковича готують для українців чергову порцію "покращення"
У країні поменшає податкових пільг

Через діру у бюджеті, що постійно зростає, і вже до кінця року може скласти 4-6% ВПП, в адміністрації президента вирішили переглянути перелік податкових пільг.

Так, згідно з урядовими підрахунками, загальна сума пільг з податку на прибуток і ПДВ склала минулого року понад 100 млрд грн (майже 22 млрд - з податку на прибуток та понад 88 млрд - з ПДВ). При цьому сума втрат податкових надходжень через існування цих пільг оцінюється в суму понад 15 млрд грн - з податку на прибуток і 30 млрд - з ПДВ (у 2011-му - понад 40 млрд грн), пише "Дзеркало тижня".

У майже половину торішніх недонадходжень ПДВ - близько 15 млрд грн - держбюджету обходиться підтримка підприємств сільськогосподарської галузі, які користуються відповідною податковою пільгою. Пункт про зміну режиму оподаткування для АПК був зафіксований у проекті меморандуму з МВФ, так поки і не підписаного сторонами. Зараз податкові пільги для агросектору знову під загрозою мінімум часткової ліквідації. Як очікується, це має принести в казну додатково від 10 до 13 млрд грн.

Зазначимо, що багато ініціатив, покликаних стати джерелом додаткових надходжень до бюджету, вже зареєстровані в парламенті у вигляді законопроектів, поданих народними депутатами.

Зокрема, йдеться про скасування звільнення від сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України природного газу та енергозберігаючих товарів (законопроект нардепа Кілінкарова № 2473); запровадженні зниженої ставки ПДВ на лікарські засоби і вироби медичного призначення (Бахтєєва, Хомутиннік, № 2475а); скасування звільнення від сплати ввізного мита при ввезенні на територію України літальних апаратів за договорами оперативного лізингу (Кілінкаров, Калєтнік, № 2482а); збільшення на 4,8% (індексація) ставок акцизного податку на пиво, алкогольні вироби, спирт етиловий та тютюнові вироби ( Хомутиннік, № 2876-д); посилення вимог до проведення азартних ігор (Царьов, № 2945).

Зараз ви читаєте новину «У Януковича готують для українців чергову порцію "покращення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

195

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути