пʼятниця, 29 серпня 2014 14:38

Третина котелень стане непотрібною - експерт

Третина котелень стане непотрібною - експерт
Фото: poltava.pl.ua

У енергомодернізації ми не повинні повторювати помилки інших країн. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла експерт громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

"Поляки починали зі заміни обладнання в котельнях на початку 1990-х. А потім проводили утеплення будинків. Виявилося, що третина потужностей котелень і теплотрас не потрібні. Найбільший потенціал теплозбереження в житловому фонді - від 40 до 70 відсотків. Це набагато більше, ніж в трубах - 15-20 відсотків, і котельнях - 20-35 відсотків. Зараз люди починають клаптикове утеплення квартир. У такому випадку точка роси переміщується до неутепленої квартири сусідів. І вони отримують грибок на стінах. Через відключення гарячої води починають масово ставити бойлери, але не думають про електромережі. Третина їх зношена. В старих будинках почнуться аварії електромереж", - каже вона.

На думку експерта, треба відмовитися від казки, якою годували 23 роки, що держава одного дня зробить капітальний ремонт будинку.

"Жодна країна в світі не дозволяє собі такої розкоші, як ремонт приватного житлового фонду. Держава може допомагати приватним власникам в утепленні житла, частково компенсовуючи тіло кредиту, відсотки по ньому, частину вартості матеріалів і роботи. У багатоквартирних будинках треба створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку(ОСББ). На зборах вирішити що треба робити для економії тепла в будинку. Юридично це оформити. Взяти всі техумови, скласти проект. Найдешевше відрегулювати всі клапани і крани. При можливості перейти на двотрубну систему, встановити триходові клапани на батареї, щоб можна було регулювати температуру в кожній кімнаті. Це дасть 20-25 відсотків економії. Або люди складаються грошима на утеплення, або беруть кредит. Сім-вісім банків надають такі кредити під 18,5-25 відсотків. Потім треба пробивати відшкодування відсотків від держави. До 2013 року було пільгове кредитування на тепломодернізацію. Кілька будинків в Україні змогли це зробити і енергоспоживання зменшилося наполовину. Інший варіант - відшкодування тіла кредиту. Якщо провести утеплення восени, є сподівання, що в наступному сезоні вам відшкодують відсоткову ставку або тіло кредиту", - зазначає Тетяна Бойко.

Нагадаємо, 20 серпня уряд створив кризовий енергетичний штаб на чолі з віце-прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Штаб розпочав інформаційну кампанію "Енергетична незалежність України". Використають як пряму рекламу, так і інформування населення, бізнесу та влади всіх рівнів про необхідність економії енергоносіїв та заміни природного газу на інші види палива, яких достатньо в Україні. Фінансується кампанія за рахунок коштів Євросоюзу, США та Великобританії.

Зараз ви читаєте новину «Третина котелень стане непотрібною - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути