понеділок, 20 серпня 2018 12:27

Температура в країні трохи інша, ніж показує Держстат: почали по-новому відстежувати ціни

Тепер за цінами на продукти можна слідкувати кожного дня. Не чекати щомісячної статистики Держстату. Крім того, неактуальної. Адже дані за червень отримали лише у середині серпня. У країні з високою інфляцією та девальвацією гривні — це недопустимо, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

5 місяців тому в Україні запрацював "Інфляційний барометр". Презентував його експертно-аналітичний центр BDRO. Створили платформу на базі Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

На сайті у динаміці наведена вартість 23-х основних соціальних продуктів. Зокрема моніторять ціни на борошно, яйця, цукор, буряк, капусту, картоплю, цибулю, моркву. Також гречку, курятину, макарони, масло, молоко, олію, рис, сало, свинину, сир м'який, сметану, ковбаси, яловичину, кілька видів хліба.

Автор: regulation.gov.ua
  За 5 місяців найбільше подорожчала свинина. Подешевшала - яловичина.
За 5 місяців найбільше подорожчала свинина. Подешевшала - яловичина.

"Інфляційний барометр показує відмінні від Державної статистики дані. Фактично Держстат показує завуальовані цифри. Це відбувається через застарілі методики розрахунків. Інколи можуть використовувати не перевірені дані. Чи подавати не актуальну інформацію", - каже Дорошенко.

Онлайн сервіс автоматично збирає дані Держстату, НБУ, Світового банку, Євростату. Кожні два тижні оновлюється динаміка цін на споживчому ринку в регіонах. В онлайн-магазинах — щодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували, на що українці витрачають найбільше

За даними Інфляційного барометра за 5 місяців найбільше, на 13 грн подорожчала свинина. У середньому коштує 111,95 грн/кг. Макарони продають по 47,1 грн/кг. З березня ціна виросла на 6,46 грн. Кілограм житнього хліба подорожчав до 24,97 грн/кг. Додав у ціні 3,55 грн.

На 11,94 грн подешевшав кілограм яловичини — до 118,9 грн/кг. На 5,67 грн стало доступнішим сало. Кілограм у середньому продають по 113,98 грн. На 4-7 грн подешевшали яйця, гречка та буряк.

"З даними Інфляційного барометра збігаються дані від асоціації постачальників торгівельних мереж. Остання також проводить власний моніторинг цін. Сьогодні температура в країні трохи інша, ніж показує Держстат. Вартість продуктів у магазинах та на ринках відрізняється від офіційних цифр", - резюмує експерт.

У липні в Україні на 0,7% сповільнилась інфляція. Найбільше подешевшали яловичина, філе курятини, яйця, капуста та морква.

Зараз ви читаєте новину «Температура в країні трохи інша, ніж показує Держстат: почали по-новому відстежувати ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути