середа, 27 серпня 2014 17:26

Існує загроза продажу активів банку "Форум" за безцінь - вкладники

Існує загроза продажу активів банку "Форум" за безцінь - вкладники

Ініціативна група вкладників банку "Форум" звернулася до журналістів за допомогою в проведенні розслідування щодо діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Вкладники впевнені, що діяльність Фонду гарантування вкладів по ліквідації банку "Форум" є неефективною і загрожує збитками не тільки приватним особам і компаніям, а й державі, передає УНН з посиланням на "Экономические известия".

На думку керівника Ініціативної групи Олега Філинюка, існує загроза продажу активів банку за безцінь, оскільки ФГВФО вибрав найбільш збитковий і самий сумнівний спосіб ліквідації великого системного банку.

Експерти вважають, що банк був доведений до банкрутства виключно з політичних причин. Головний фінансовий аналітик РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран заявив: "З політичних причин Новинському не видали стабілізаційний кредит, щоб врятувати банк "Форум", у той час як іншим банкам було видано більше 100 млрд грн в якості рефінансування".

Вкладники впевнені, що ФГВФО не вжив жодної спроби врятувати банк і незаконно відмовив Yernamio Consulting LTD (входить в Смарт-Холдинг Вадима Новинського) взяти участь в стабілізації ситуації в банку "Форум".

"Чому не були взяты до уваги інші учасники інвестиційного конкурсу, які могли б дофінансувати банк "Форум" і забезпечити збереження вкладів?", — заявив Олег Філінюк.

Замість порятунку банківської установи ФГВФО вирішив судитися з колишнім власником банку. Наприкінці липня Печерський суд прийняв безпрецедентне рішення: за позовом ФГВФО заарештував активи Вадима Новинського на загальну суму понад 4,5 млрд грн. Поки що суд тільки заборонив відчуження активів бізнесмена, але арешт може бути розцінений як намір суддів компенсувати втрати вкладників за рахунок майна Новінського.

"З юридичної точки зору це вкрай дурне і популістське рішення", — заявив Андрій Доманський, партнер компанії "Правові партнери".

Експерт вважає, що дане рішення може мати, як мінімум, кілька негативних наслідків.

"Перш за все, Вадим Новинський може легко подати позов до суду на Україну, як державу, в тому числі, до Європейського суду з прав людини і в Стокгольмський арбітраж. Тут у наявності порушення прав власності і вкрай високі шанси, що міжнародний суд стане на сторону підприємця. Тоді Україна зазнає збитків, і заплатять їх з держбюджету. Тоді це привід для того, щоб притягнути до кримінальної відповідальності чиновників, за те, що їхніх дій привели до грошових втрат ".

Віталій Шапран з ним погоджується: "В українській практиці ще жодного разу акціонера банка не залучали до відповідальності за банкрутство фінустанови. Новинський робив активні дії, щоб врятувати банк".

Нагадаємо, проблеми банку "Форум" накопичувалися роками, але посилилися в позаминулому році. Попередній власник — Commerzbank — перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Чи не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Це інформація була прихована і від НБУ, і при останньому продажу банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.

27 травня 2014 ФГВФО на засідання Дирекції прийняв рішення про кінцеву відмову приватному інвестору в придбанні банку "Форум" і про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку.

26 червня 2014 Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним це рішення. Апеляційна інстанція залишила рішення Дирекції ФГВФО в силі. Судовий процес триває.

Зараз ви читаєте новину «Існує загроза продажу активів банку "Форум" за безцінь - вкладники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути