понеділок, 22 липня 2013 17:06

Скоро українці зможуть брати дешевші кредити - експерт

Скоро українці зможуть брати дешевші кредити - експерт
Олександр Охріменко прогнозує зниження ставок за депозитами та кредитами. Фото: lenta-ua.net

Минулого місяця низка крупних українських банків знизили депозитні ставки на 4-6% . Весною вони нараховували 16-19% річних на гривневий вклад, а тепер - 10-15%. Прибутковість депозитів у доларах США зменшилася на 4-8%.

"Райффайзен банк Аваль" на депозити у гривні почав нараховувати замість 16% річних 10,75%, у доларах - 4,59%, у євро - 1,3%. Банк ВТБ знизив ставки до 12,25% у гривні, 3,5% у доларах та 0,5% у євро.

"Наступні два-три місяці більшість крупних банків опускатимуть ставки. До кінця року кожен нараховуватиме на депозити 10-12% річних. Дрібні банки знижуватимуть ставки повільніше, до кінця року - на 2-3%, - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Фінустанови зменшують прибутковість депозитів, щоб видавати дешевші кредити. Після того, як вони залучать у вкладників дешевші гроші, через 2-3 місяці зможуть видавати дешевші кредити. Наприклад, зараз кредит на автомобіль дають під 20-21%. А восени їх оформлюватимуть під 17-18%".

Споживчі кредити також подешевшають на 2-3%, прогнозує Охріменко.

"Наші банки наслідують російські. Там ставки у рублях на депозити 9-10%. Через це у них дешевші кредити", - зазначив Охріменко.

Дельта-банк, Альфа-банк, Приватбанк не знизили ставки депозитів. Вони зараз нараховують на вклади у гривні по 16-20,5% річних.

"У цих банків й так багато позичальників, тому вони не поспішатимуть понижувати відсотки заради вигідних кредитних умов", - пояснив Охріменко.

Зараз ви читаєте новину «Скоро українці зможуть брати дешевші кредити - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути