середа, 16 січня 2013 23:00

З кінця січня населення стане активніше купувати долари - експерт

З кінця січня населення стане активніше купувати долари - експерт
Фото: constitutiongiro.blogspot.com

У грудні минулого року українці купили у банків $1 млрд. 652 млн, а продали - $ 1 млрд. 442,2 млн., у листопаді купили 2,635 млрд, а продали — 1,112 млрд.

"У грудні населення купило на 22 відсотки менше, ніж у жовтні. Багато українців тримає свої заощадження в іноземній валюті, переважно у доларах США. Перед відзначенням Нового року та Різдва люди продавали долари зі своїх заощаджень і купували подарунки. Також багато українців злякалися 15-відсоткового податку на купівлю іноземної валюти, про який часто говорили у засобах масової інформації урядовці та депутати Верховної Ради, й стали купувати менше доларів. Коли курс долара впав на 25 копійок до 8,05 гривень за долар, багато людей кинулося продавати американську валюту", - розповів старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

У жовтні українці купили найбільше доларів за останні чотири роки - $ 4,5115 млрд.

"Тоді всі дуже боялися, що після парламентських виборів національна валюта різко впаде до 12-13 гривень за долар. Уряд втримав курс, напруга у суспільстві зменшилася. Проте загроза обвалу гривні лишається такою ж, як і у жовтні. Адже золотовалютні резерви Нацбанку нічим не наповнили, іноземної валюти населення більше купує, ніж продає, імпорт в Україну перевищує експорт. До лютого буде невелике затишшя із продажем валюти, її продадуть і куплять приблизно стільки ж, як і у грудні. Проте з кінця січня, початку лютого долар на кілька відсотків подорожчає й населення стане знову активніше купувати долари", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «З кінця січня населення стане активніше купувати долари - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути