четвер, 21 травня 2015 11:57

Росіян накрило "похмілля" після кримського синдрому

Росіян накрило "похмілля" після кримського синдрому
Фото: gordonua.com

Росіяни почали відчувати на собі наслідки економічної кризи.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на дослідження Інституту соціології РАН "Російська повсякденність в умовах кризи", проведений в кінці березня – початку квітня 2015 року.

За півроку зросло число тих, хто вважає ситуацію в країні напруженою та кризовою. Близько чверті росіян (24%) вважають, що зміни в країні призвели до позитивних зрушень, а 69% – до негативних. Півроку тому їх було порівну, відзначає видання.

При цьому росіяни досі вважають, що джерело проблем лежить за межами Росії.

У проблемах росіяни звинувачують не стільки владу, скільки "світові сили зла". В умовах "патріотичної мобілізації" суспільство готове миритися з труднощами, правда, поки неясно, як довго.

Як зазначається, за роки стабільності у громадян накопичився "запас міцності", однак якщо восени 2014 року про погіршення матеріального стану говорили лише 22%, то зараз - 46%.

При цьому 45% вважають, що санкції мають серйозний вплив, але Росія зможе витерпіти. 14% говорять про те, що необхідні заходи для їх зняття.

Погіршення настроїв пов'язано з невизначеністю майбутнього, зазначає керівник Центру комплексних соціальних досліджень Інституту соціології РАН Володимир Пєтухов. За рік населення відчуло включеність Росії у світові процеси.

"Виявилося, що будь-які, навіть успішні акції, мають високу ціну, а значить, у них є щось погане", - каже соціолог.

Змінилося ставлення до санкцій. Люди вважають, що їх переживуть, однак на місце позитивної мобілізації приходять раціональні оцінки, відзначає Пєтухов. Виросло покоління, для якого суспільство споживання – буденність, вони налаштовані раціональніше і не готові жертвувати особистим благополуччям.

"Кримський синдром" спадає, хоча це, скоріше, пов'язано зі спадом загальної напруженості в Україні. Мобілізація в протистояння з зовнішнім світом... знижується, люди повертаються до повсякденних проблем та їх значущість стає все чіткіше", – говорить заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін.

Зараз ви читаєте новину «Росіян накрило "похмілля" після кримського синдрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути