середа, 27 липня 2016 10:50

Росія займається морським розбоєм на шельфі Чорного моря - експерт

Росія займається морським розбоєм на шельфі Чорного моря - експерт
ukr.media

Самовільне освоєння Росією природних ресурсів українського шельфу Чорного моря є безпрецедентним прикладом морського розбою на державному рівні.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

25 липня Держприкордонслужба повідомила про те, що Росія, імовірно, використовує захоплені українські газовидобувні платформи на Одеському та Голіцинскому родовищах, які належать до виняткової економічної зони України в Чорному морі.

Наскільки великі запаси природного разу містять ці українські газові родовища в Чорному морі?

- Загальний обсяг сягає декількох десятків мільярдів кубічних метрів блакитного палива. Точних даних поки немає. Це небагато в масштабах потреб південних областей України. Але для Криму - цілком достатньо. Тому до окупації ці родовища розробляв Нафтогаз України саме для потреб економіки півострова.

Росія захоплює їх для окупованого Криму?

- Там є великі проблеми з енергопостачанням. Тому російська влада запровадила програму використання електрогенераторів, які працюють на газу. Відповідно, росіяни мають або прокласти новий газопровід через Керченську протоку, або видобувати більше газу на шельфі Чорного моря. Перше для них - занадто дорогий варіант. Тому Росія з самого початку окупації вдається до морського розбою - до захоплення українських газових бурових платформ в Чорному морі.

Тепер ми бачимо, що вони захопили ще й Одеське та Голіцинське газові родовища, і вже активно експлуатують їх. Ці родовища ніякої належності до Криму не мають - це винятково економічна зона України, територіально ближча до Одеси.

Скільки ми вже приблизно втратили через це?

- З 2014 року росіяни видобули вже не менш як 3,5 мільярда кубометрів газу з українського шельфу (на суму понад 24 мільярди гривень за ринковими цінами 2016 року. - Gazeta.ua).

Як ми можемо покласти цьому край?

- Військове знищення російської інфраструктури в Чорному морі є, звичайно, нереалістичним сценарієм. Тому фактично в нас є лише один шлях - судовий позов проти Росії щодо незаконного видобутку ресурсів в українській економічній зоні.

Які наші перспективи в суді?

- На нас чекають великі труднощі. Міжнародне морське право не знає подібних прецедентів в попередній практиці. Жодний спеціаліст не скаже напевно, до юрисдикції якого суду належатиме ця справа. Багато хто з міжнародних юристів поділяє думку, що Україна має скористатися досвідом справи компанії ЮКОС. Її фактично знищив путінський режим, але її численні акціонери виграли справу проти Росії в Гаазі. Європейська енергетична хартія передбачає надійний захист інвестицій, і позивачі довели, що Росія порушила їхні права як інвесторів.

Україна також зробила інвестицію у газовидобуток на шельфі Чорного моря через компанію "Нафтогаз України" - почала розробляти родовища. Росія вкрала цю інвестицію, захопила її. Відповідно, це може стати нашою стратегією в суді. Але знову ж таки: розбійницькі дії Росії на Чорному морі - це безпрецедентна справа у міжнародній юриспруденції. Сам суд зіткнеться з великими труднощами навіть у правовій класифікації такого позову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонники зафіксували, як росіяни крадуть український газ

Зараз ви читаєте новину «Росія займається морським розбоєм на шельфі Чорного моря - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути