вівторок, 23 квітня 2013 17:50

Росія проігнорує круглий стіл по українській ГТС у Брюсселі

Росія проігнорує круглий стіл по українській ГТС у Брюсселі
Олександр Нарбут: Відмова може бути пов'язана із тим, що рішення про зустріч приймалося тільки двома сторонами. Фото: glavcom.ua

Представники російського газового монополіста "Газпрому" не будуть брати участь у "круглому столі" в Брюсселі 3 травня з питань управління українською газотранспортною системою. Про це офіційно заявив представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Незалежний експерт з питань енергетики Олександр Нарбут вважає: відмова може бути пов'язана із тим, що рішення про зустріч приймалося тільки двома сторонами - Україною і ЄС. А Росія просто була поставлена до відому. Про це він сказав на прес-конференції.

"Утім, все одно присутнє небажання ділити з кимось потенційну можливість контролю і управління українською газовою інфраструктурою. Ця інфраструктура розглядається вищим керівництвом Росії як ключик до енергетичної, економічної і в кінцевому рахунку політичної незалежності України, яку вона точно не хоче відпускати зі своїх рук", - зазначив Нарбут.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в свою чергу повідомив, що всі сторони об'єктивно мали б бути зацікавлені у тристоронньому консорціумі, який би міг збалансувати інтереси і транзитера, і компаній з видобутку газу, і споживачів.

"Але є чітка стратегія Росії, яку вона навряд чи змінить. Приймати участь у створенні подібних структур лише в одному випадку - якщо цей варіант забезпечить повний контроль над українською газотранспортною системою. Ніякої баланс інтерес російську владу насправді не цікавить", - упевнений Омельченко.

Нагадаємо, 3 травня у Брюсселі відбудеться круглий стіл під головуванням єврокомісара з питань енергетики Гунтера Еттінгера щодо управління українськими ГТС.

Зараз ви читаєте новину «Росія проігнорує круглий стіл по українській ГТС у Брюсселі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути