середа, 03 квітня 2013 17:42

Росія оголосила про підготовку другої нитки Ямал-Європа в обхід України

Росія оголосила про підготовку другої нитки Ямал-Європа в обхід України
Володимир Путін провів переговори з Олексієм Міллером. Фото: polit.pro

Президент Росії Володимир Путін доручив "Газпрому" повернутися до опрацювання проекту газопроводу Ямал-Європа-2 для поставок у Польщу, Словаччину та Угорщину.

"Ми в зв'язку з "Північним потоком" і "Південним потоком" фактично відмовилися від проекту Ямал-Європа-2. По "Південному потоку" ми вже практично почали роботи, і я просив би повернутися до проекту Ямал-Європа-2", - заявив глава держави на зустрічі з керівником "Газпрому" Олексієм Міллером.

За словами Путіна, "йдеться про підвищення надійності газопостачання Польщі, Словаччини, Угорщини".

На це Міллер відповів:

"Що стосується наших мегапроектів - "Північного потоку" і "Південного потоку", то "Північний потік" побудований строго за графіком, в жовтні 2012 року виведений на проектну потужність в 55 мільярдів кубометрів, "Південний потік" почали будувати в грудні 2012 року і немає ніяких сумнівів в тому, що грудні 2015 року перша нитка буде побудована, і наш газ піде в Європейський Союз".

Він уточнив, що "всі чотири нитки будуть закінчені в грудні 2017 року і обсяг постачань становитиме 63 мільярдів кубометрів газу".

Однак, за словами Міллера, "залишаються питання надійності та стабільності поставок для Центральної та Східної Європи - Польщі, Словаччини та Угорщини".

"Ми опрацьовуємо варіанти будівництва газопроводу з території Білорусі з розумінням того, що сьогодні транзит через територію Білорусі по трубопроводу Ямал-Європа-1 є найбільш економічно ефективним", - сказав глава "Газпрому".

Він уточнив, що "газотранспортна система (Білорусі) перебуває у власності "Газпрому" і для нас найефективнішим з точки зору логістики є саме цей маршрут постачань газу європейським споживачам".

"Аналіз ринку показав, що ми могли б орієнтуватися на 15 мільярдів кубометрів газу", - заявив Міллер.

Керівник "Газпрому" сказав, що "були проведені переговори з Польщею, Угорщиною, Словаччиною на корпоративному рівні". "Ми готові були б приступити до розробки попереднього техніко-економічного обгрунтування, до початку передінвестиційної стадії", - підкреслив він.

За словами Міллера, "є розуміння того, що проект міг би бути введений в дію після того, як будуть закінчені роботи по "Південному потоку".

"Цей проект міг би служити продовженням всієї роботи, яку ми ведемо, по забезпеченню більш стабільного і надійного транзиту до країн ЄС", - заявив глава "Газпрому".

Говорячи про терміни реалізації проекту, він припустив, що це може бути 2018-2019 роки.

"Якщо буде дане доручення, ми визначимося більш точно з термінами, маршрутом і капітальним вкладенням", - запевнив Міллер.

І додав: "Зараз абсолютно точно зрозуміло, що ефективність такого проекту буде дуже-дуже високою, на корпоративному рівні партнери проявили дуже великий інтерес до співпраці".

"При реалізації цього проекту знімуться всі заклопотаності наших польських друзів й підвищиться надійність постачання Угорщини та Словаччини", - висловив упевненість Путін.

"Надійність підвищиться. Це буде стовідсоткова надійність. Якщо говорити про поставки газу в Польщу, то це будуть поставки з своєї газпромівської труби на кордон, фактично це безтранзитний варіант", - підтвердив Міллер.

Путін також відзначив, що "Газпром" "зараз опрацьовує питання з британськими партнерами про будівництво ще однієї нитки "Північного потоку" цільовим призначенням для Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «Росія оголосила про підготовку другої нитки Ямал-Європа в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути