четвер, 18 квітня 2013 10:01

Ритуальне агентство прибирає могили за 30 гривень

Ритуальне агентство прибирає могили за 30 гривень
Можна також замовити постійний догляд за місцем поховання. Фото: timeszp.com

Олександр Андрійович із Запорізької області чотири роки тому відкрив ритуальне агентство. Вже рік там діє послуга "прибирання надгробків".

"Найчастіше люди звертаються до нас навесні перед Великоднем і провідною неділею, - говорить Олександр. - Часто телефонують з-за кордону. Там же багато наших українців. Мають покійних родичів тут, а приїхати і прибрати на могилі - нема змоги. Дають нам прізвище та ім'я покійного, рік і місце захоронення. Ми розшукуємо могилу і прибираємо".

За словами ритуального агента, часто звертаються родичі покійних, які живуть у інших містах чи областях в Україні.

"На дорогу в обидва боки їм доведеться витратити більше. Ми всі послуги надаємо швидко і так, як попросив замовник. До поминальної неділі маємо прибрати понад 100 могил. Замовлення надходять щодня", - розповів чоловік.

На прохання родичів у ритуальній службі можуть виполоти бур'ян, підсипати землі, якщо могила просіла, висадити квіти, помити чи натерти до блиску пам'ятник, пофарбувати огорожу.

"Звітуємо перед замовниками через інтернет фотографіями, - говорить Олександр. - Раз було, що могилу переплутали. На сільському цвинтарі під Запоріжжям прибрали і оздобили поховання однофамільця. Їздили шукати могилу родича нашого замовника і доробляти замовлення. На сільських цвинтарях знайти потрібне захоронення важко, бо там немає секторів, як на міських".

Гроші за надані послуги замовники присилають електронним переказом.

"Наш працівник миє надмогильну плиту чи пам'ятник, видаляє бур'ян, виносить сміття, фарбує огорожу і лавочки. Іноді замовники просять купити вінок, рушник чи квіти. За це звітуємо перед замовником чеком. За прибирання однієї могили беремо від 30 гривень. Якщо їхати далеко, то нашому працівнику замовник повинен оплатити проїзд, а також витрати на розсаду, штучні квіти чи вінки", - зізнався Олександр.

Родичі покійних можуть також замовити постійний догляд за місцем поховання.

"Ця послуга включає чотири прибирання на рік - тобто щосезону впорядковуємо та озеленюємо могилу. Якщо замовник просить, ми щоразу звітуємо перед ним фотозвітом. Раз на рік фарбуємо огорожу і лавку біля неї", - говорить Олександр, але вартість таких послуг не розголошує. Каже, такі замовлення індивідуальні.

Такі ж послуги надає одне з ритуальних агентств Вінниці, але там за прибирання могили беруть від 150 грн.

"Серед наших замовників багато українців з канадської діаспори, тих, хто виїхав на постійне місце проживання в Ізраїль чи Німеччину, працює на заробітках в Італії чи Іспанії. Ми замовлення виконуємо за день", - кажуть в агентстві.

Зараз ви читаєте новину «Ритуальне агентство прибирає могили за 30 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути