вівторок, 21 жовтня 2014 23:47

РФ не хоче підписувати юридично зобов'язуючий документ в рамках газових переговорів

РФ не хоче підписувати юридично зобов'язуючий документ в рамках газових переговорів
Фото: expres.ua

Основною перешкодою на шляху досягнення компромісу між Україною та Росією щодо постачання газу в період до 31 березня 2015 року ("зимовий пакет") є розбіжності з приводу його документального оформлення.

Київ наполягає на підписанні юридично зобов'язуючого документа між "Нафтогазом України" і "Газпромом", тоді як Москва вважає достатнім прийняття постанови уряду РФ про знижку до ціни на газ за чинним контрактом 2009 року.

"Це повинен бути юридично зобов'язуючий документ від суб'єктів відносин - "Газпрому" і "Нафтогазу". "Газпром" відмовляється робити юридично зобов'язуючий документ", - підкреслив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан на брифінгу за підсумками переговорів у Брюсселі у вівторок.

У той же час міністр енергетики Росії Олександр Новак підкреслив, що потреба в додаткових угодах між "Газпромом" і "Нафтогазом" відсутня особливо в умовах їх розгляду в Стокгольмському арбітражі, а єдиним іншим варіантом крім постанови російського уряду з гарантією знижки на 6 місяців може бути ще міжурядова угода між Україною і РФ.

"Інших варіантів надання ціни у вигляді $385 за тисячу кубометрів не повинно бути і не потрібно", - заявив Новак за підсумками переговорів.

В свою чергу Продан повідомив, що "Нафтогаз" запропонував "Газпрому" спільно звернутися до Стокгольмського арбітражу, щоб зняти побоювання, що підписання документів між компаніями щодо "зимового пакету" вплине на розгляд по газовому контракту 2009 року.

Український міністр додав, що навіть у разі відмови російської монополії "Нафтогаз" днями самостійно звернутися до суду, який вже сформував панель арбітрів по справі, і розраховує, що його роз'яснення на цей рахунок будуть дані до наступного раунду консультацій за участю Єврокомісії, наміченого на 29 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «РФ не хоче підписувати юридично зобов'язуючий документ в рамках газових переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути