пʼятниця, 26 серпня 2011 14:37

Виробництво зернових в Україні скоротиться вдвічі - експерт

Виробництво зернових в Україні скоротиться вдвічі - експерт

З початку нового сезону обсяги експорту зерна в Росії майже в п'ять разів перевищують обсяги відвантажень зернових з України.

Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон.

Так, за липень-серпень Російська Федерація відвантажила близько 4,4 млн т зерна на зовнішні ринки, тоді як Україна експортувала лише 0,9 млн. т.

"Причиною цього є експортні мита на зернові та невідшкодування ПДВ, які роблять українське зерно неконкурентоспроможним на світовому ринку. У результаті, ті країни, які раніше імпортували українське зерно, тепер  купують його з Росії. Нашим сільгоспвиробникам залишається лише дві альтернативи: або спостерігати, як гроші йдуть повз них до аграріїв Російської Федерації і вичікувати відміни мит, або продавати зерно по заниженій ціні зі збитками", - упевнений він.

За словами експерта, нинішні темпи експорту зерна з України майже в 4 рази нижчі за звичайні. До того ж існують побоювання, що сільгоспвиробникам не вистачатиме потужностей по зберіганню зерна, врожай якого очікується на рівні 47 млн т.

"Якщо взяти до уваги те, що цьогорічний врожай зерна має стати другим за розміром за всі часи незалежної  України, то при недостатніх темпах експорту сільгоспвиробникам просто не буде де його зберігати. До кінця року наші експортери втратять позиції на світових ринках по пшениці і ячменю. Експортні мита урізають доходи виробників, вирощування зерна стає нерентабельним. Аграріям доведеться орієнтуватися лише на внутрішній ринок. У довгостроковій перспективі це призведе до скорочення виробництва зерна майже удвічі. Адже для внутрішнього споживання Україні достатньо 26 мільйонів тонн", - зазначив Сластьон.

Експортні мита на зернові були введені Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу і про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур", що набув чинності 1 липня. Цей закон ввів мита на експорт пшениці на рівні 9%, але не менше 17 євро за тонну, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро за тонну і ячменю - 14%, але не менше 23 євро за тонну на період до 1 січня 2012 року. Одночасно скасовано відшкодування ПДВ.

Зараз ви читаєте новину «Виробництво зернових в Україні скоротиться вдвічі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути