четвер, 11 жовтня 2018 12:46

Пріоритет вугілля марки "Г" потрібен для підтримки вугільної галузі та відходу від імпортозалежності - директор енергопрограм Центру Разумкова

Пріоритет вугілля марки "Г" потрібен для підтримки вугільної галузі та відходу від імпортозалежності - директор енергопрограм Центру Разумкова
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко: "Пріоритет вугілля газової групи дозволить підтримати вугільну галузь, а також позитивно вплине на торговельний баланс країни". Фото: www.rbc.ua

Пріоритет вугілля газової групи (марка "Г"), про яке йдеться в проекті розпорядження Кабінету міністрів, визначений "Енергетичною стратегією України на період до 2035-го".

Про це повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Це визначено "Енергетичною стратегією України", що слід віддавати пріоритет марці "Г", оскільки вугілля антрацитної групи залишилося на неконтрольованій території, а Україна зацікавлена добувати вугілля на своїй території, забезпечувати роботою своїх шахтарів. Важливе й питання диверсифікації поставок. Оскільки краще залежати від власного видобутку, ніж від імпорту", - зазначив Володимир Омельченко.

На його думку, пріоритет вугілля газової групи дозволить підтримати вугільну галузь, а також позитивно вплине на торговельний баланс країни.

"Це зберігає валюту для держави (що могла бути спрямована на покупку імпортного антрациту, - ред.) і дає перспективу вугільній галузі країни", - підкреслив Володимир Омельченко.

"Чим більша частка в балансі марки "Г", тим більше необхідно блоків для його спалювання, для чого потрібно переобладнати ТЕСи в країн. Це логічно, і це правильно", - зазначив експерт.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України готує розпорядження, яким планує ввести надати чинності пріоритетному спалюванню на теплоелектростанціях українського вугілля, що дасть можливість знизити споживання імпортного антрациту та посилить енергетичну незалежність країни. Проект розпорядження Кабміну розробило Міністерство енергетики. У пояснювальній записці до документу вказано, що через окупацію Донбасу виник дефіцит енергетичного вугілля на рівні 5 млн тонн на рік.

Як раніше повідомлялося, за словами голови Незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, лише торік Україна імпортувала антрациту на 75 млрд грн (з Росії - на 53 млрд грн).

Зараз ви читаєте новину «Пріоритет вугілля марки "Г" потрібен для підтримки вугільної галузі та відходу від імпортозалежності - директор енергопрограм Центру Разумкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути