понеділок, 19 вересня 2016 17:49

Оптимізація тарифів залежить від ефективності газових гігантів України - Кононенко

Оптимізація тарифів залежить від ефективності газових гігантів України - Кононенко
Ігор Кононенко

Народні депутати проголосували Закон "Про ринок газу", але НАК "Нафтогаз" залишається монополістом з купівлі газу для України.

Про це в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" заявив перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

"Сьогодні жоден незалежний оператор не може працювати на ринку газу України. Ми жодного не пустили. Чому? Дуже просто: закон проголосовано й теоретично на ринку України кожен може торгувати газом, але монополія на транспорт газу залишається у Нафтогазу. Незалежні оператори хотіли прийти на ринок, але технічної можливості не мають", – зазначив парламентар.

За словами народного депутата, так само впливає на формування тарифів і державна компанія Укргазвидобування. Адже сьогодні є інформація, що Укргазвидобування збирається протягом чотирьох років направити 6,8 млрд доларів на гідророзриви та на відновлення старих свердловин.

Ігор Кононенко вважає, що державні кошти нераціонально скеровувати в такому напрямку.

"Укргазвидобування за рахунок збільшення коштів (збільшення ціни на газ) має заплатити податок на прибуток, має віддати 75% дивідендів у бюджет, а в бюджеті є куди витрачати ці кошти. Нам потрібні додаткові кошти на армію і через збільшення тарифів – кошти на субсидії, щоб малозабезпечені верстви не відчували тарифного тиску", – заявив урядовець.

На думку заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, розвиток газу в Україні потрібно робити через залучення приватних інвестицій. Відкривати ринок для іноземного капіталу - не теоретично на папері, а фактично, щоб створювати рівні умови конкуренції для всіх форм власності і для залучення закордонних інвесторів.

Зараз ви читаєте новину «Оптимізація тарифів залежить від ефективності газових гігантів України - Кононенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути