четвер, 17 липня 2014 17:55

"Обама взяв під крило Україну" - експерт

"Обама взяв під крило Україну" - експерт
Андрій Новак Фото:facebook

США ввели санкції щодо низки компаній російського військово-промислового та енергетичного комплексу. Конгрес в двох читаннях розглянув закон "Про запобігання російської агресії". Відповідно до цього закону Молдова, Україна і Грузія отримали статус союзників США без входження в НАТО. Тепер сили НАТО зможуть захистити Україну від російських терористів.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

Про що свідчать нові санкції США проти Росії?

- Обама адекватно реагує на виклики часу. 16 липня відбулось засідання Європейської ради, де приймали рішення щодо ситуації в Україні. Паралельно в односторонньому порядку Америка застосувала свої санкції. Це свідчить про дуже важливу річ - збереження єдиної тенденції - посилення санкцій проти РФ. Це дуже дієвий механізм тиску. Захід фактично дав останній шлях Путіну на відхід з Донбасу. Тим самим США поступово переходять до третього рівня санкцій. Паралельно вони на офіційному рівні визнали, що Росія підтримує терористів на Донбасі. Це дуже серйозна заява. Вона свідчить про готовність допомагати та захищати Україну від російської агресії.

Яким чином  відбуватиметься посилення тиску?

- Є різні ступені міжнародної активності. США на відміну від Європи працюють дуже динамічно і застосовують санкції сильнішої дії. ЄС працює більш м'яко. В Брюсселі розширюють список осіб, які потраплять під дію економічних обмежень. Це і обмежувальні візові кроки, і замороження активів російських компаній на європейському ринку. На сьогоднішній день посилена підтримка США для України більш відчутна. Оскільки у Вашингтоні завдали сильного удару по російському фінансовому сектору.

Де виявилася найболючіша точка для РФ?

- Це енергетична галузь, на яку в основному спрямовані секторальні санкції. Під прицілом опинилися російські компанії нафтогазового сектору: "Новатек", "Роснефть", "Внешэкономбанк", "Газпромбанк". Також США включили до переліку Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами (АР Крим).

Україна отримала статус союзника США. Що це означає?

- У разі посилення агресії з боку Москви на Сході НАТО зможе надати українській армії військово-технічну підтримку та фінансову допомогу. Таким чином Київ входить в політичну орбіту США і знаходить дуже сильного партнера. Путіну дали зрозуміти, що третій рівень санкцій зруйнує російську економіку.

А в економічному українському секторі відбудуться позитивні зрушення?

- Безперечно, статус союзника передбачає зовсім інші економічні відносини. Це свого роду саркофаг, який повинен захистити і підтримати Україну в протистоянні з Росією. Можна очікувати найближчим часом збільшення фінансової підтримки. Окремо від коштів МВФ Україна отримає додаткові транші. Покращаться стосунки із самим МВФ, оскільки Штати є основним донором цієї інституції. Можливо, мова йтиме і про прямі американські інвестиції в енергетичний сектор української економіки. Для України - одні плюси.

Зараз ви читаєте новину «"Обама взяв під крило Україну" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути