неділя, 22 березня 2015 11:04

Норвегія готова більше постачати газу в ЄС, аби знизити залежність від Росії

Норвегія готова більше постачати газу в ЄС, аби знизити залежність від Росії
Фото: rusvesna.su

Норвегія може збільшити постачання газу у країни ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Норвегії Берге Бренде у суботу, 21 березня, у Брюсселі під час обговорення енергетичної безпеки Євросоюзу, пише Радіо Свобода.

"Думаю, що Норвегія може внести вклад в енергетичну безпеку Євросоюзу. Наразі Росія постачає 30% газу в ЄС, а ми – 20. Ми можемо збільшити газопостачання у найближчі роки", – сказав він.

Єврокомісар з енергетики та клімату Міґель Аріас Каньєте заявив про необхідність пошуку надійних маршрутів газопостачання в ЄС з Каспійського регіону.

"Росія має бути партнером у майбутньому, але контракти на постачання газу мусять бути прозорими і відповідати європейському законодавству", – наголосив Каньєте під час обговорення енергобезпеки ЄС у Брюсселі.

Нагадаємо, що Росія постачає у ЄС близько 30% газу від потреби співдружності. Деякі країни, наприклад Болгарія, на 85% залежить від російського газопостачання.

1 грудня під час візиту до Анкари, президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не може продовжувати реалізацію "Південного потоку" через позицію Болгарії. Путін звинуватив Болгарію у тому, що вона не веде себе, як суверенна держава і заявив, що від зупинення цього проекту вона втрачає значні кошти.

Раніше Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тискові Росії у питанні будівництва "Південного потоку". Вона, зокрема, заявила, що контракт Болгарії з "Газпромом" підписаний з порушенням європейських правил конкуренції в енергетиці. Україна виступає категорично проти цього проекту.

Зараз ви читаєте новину «Норвегія готова більше постачати газу в ЄС, аби знизити залежність від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути