вівторок, 21 серпня 2018 16:48

НКРЕКП "спалює мости" зі старою моделлю енергоринку – експерт

НКРЕКП "спалює мости" зі старою моделлю енергоринку – експерт
Заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква вважає, що відміна регуляторних актів є обов'язковою для впровадження повномасштабного ринку електроенергії. Фото: Hubs

Під час запланованого на 23 серпня засідання Нацкомісії з регулювання енергетики планується відмінити не тільки формулу "Роттердам+", а й механізм перехресного субсидування між споживачами. Таким чином буде зняті основні бар'єри запровадження повномасштабного ринку електричної енергії. Про це в авторській публікації зазначив заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква.

"Анонсовані НКРЕКП заходи, включаючи відміну регуляторних актів є обов'язковими для впровадження повномасштабного ринку електроенергії. Іншими словами, одні документи приймаються інші синхронно відміняються для уникнення колізій, творча та рутинна робота проходять паралельно", - прокоментував Юрій Саква оприлюднені наміри регулятора.

На його думку, одним з принципових рішень НКРЕКП буде ліквідація механізму "дотаційних сертифікатів", які лежать в основі перехресного субсидування.

"Прихована родзинка в анонсованих рішеннях Регулятора, на яку варто звернути увагу, все-таки є – це відміна всіх положень, що колись дали життя перехресному субсидіюванню між споживачами. Політичному механізму, що вже два десятиліття поспіль по формі виглядає, як гуманний акт, а по суті є руйнівником енергетичного сектору та економіки країни. Регулятор цим актом підтвердив свої наміри своєчасно ліквідувати механізм перехресного субсидіювання", - підкреслив експерт.

Таким чином, реформи в електроенергетиці стануть незворотними.

"Прийнявши рішення по відміні нормативних актів, Регулятор фактично "спалює мости" для можливості продовження роботи старої моделі ринку з 1 липня 2019 року. Тим більше, що нові правила роботи на ринку електроенергії, затверджені, та ті що розробляються, теж "заточені" на відсутність будь якого виду перехресного субсидіювання між споживачами", - вважає він.

Як повідомлялося, минулого тижня НКРЕКП анонсувала відміну 23 регуляторних актів - умов, правил та тарифних методологій, які складали базис діяльності діючого ринку електричної енергії. На засіданні також буде розглянуто та прийнято чергову низку нормативних актів, які регламентують взаємовідносини в новому ринку електроенергії. Серед нормативних актів, які планується скасувати зазначена постанова НКРЕКП від 03.03.2016 № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", більш відома під назвою "Роттердам+".

Зараз ви читаєте новину «НКРЕКП "спалює мости" зі старою моделлю енергоринку – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути