пʼятниця, 24 червня 2016 22:01

НКРЕКП підвищила оптову ринкову ціну на 2016 рік на 5,2% через збільшення тарифу АЕС і ГЕС

НКРЕКП підвищила оптову ринкову ціну на 2016 рік на 5,2% через збільшення тарифу АЕС і ГЕС

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила прогнозовану оптову ринкову ціну електроенергії на 2016 рік на 5,2% - до 1315,05 грн за МВт год через збільшення тарифу АЕС і ГЕС. Таке рішення ухвалене сьогодні на відкритому засіданні комісії, повідомляє РБК-Україна.

Як пояснив регулятор, раніше затверджена ОРЦ розраховувалася на основі балансу електроенергії, підписаного Міненерговугілля в січні. У травні в документ внесли зміни, в тому числі знизили прогноз вироблення електроенергії АЕС. У той же час витрати НАЕК "Енергоатом" не змінилися. Тому регулятор із травня підвищив тариф АЕС на 8,4% - до 45,42 коп./ кВт год, а з липня - ще на 9,1% - до 49,54 коп.

Сьогодні комісія підвищила тариф "Укргідроенерго", в тому числі для добудови Дністровської ГАЕС. Компанія додатково отримає 976,5 млн грн. Збільшення тарифу складе близько 45%.

"У зв'язку з тим, що міністерство переглянуло баланс та істотно зменшило частку АЕС - з 89 млрд до 80 млрд кВт год - це вимагає перегляду рівня оптової ринкової ціни", - сказав голова НКРЕКП Дмитро Вовк. На третій квартал ОРЦ складе 1358,83 грн за МВт год замість затвердженої раніше 1280,28 грн, на четвертий - 1490,63 грн замість 1380,69 грн.

"Майже 20 років методики формування ОРЦ не було. Вона була розроблена. У ній було враховано, яким чином розраховувати ціну на енергетичне вугілля. Підхід, обраний комісією, відповідає принципу імпортного паритету, тому що, згідно з балансом вугілля, затвердженим міністерством, 40% вугілля на території України недоступно - це вугілля марки А", - продовжив голова регулятора.

За його словами, "у зв'язку з цим комісія знайшла імпортний паритет, який відповідає ціні API2 (вартість вугілля в портах Амстердам, Роттердам, Антверпен) з доставкою в Україну".

"Порівняно з попередньою датою затвердження ОРЦ ціна на вугілля знизилася з 53,27 до 50,81 дол., тобто на 2,46 дол. відбувається зниження ціни вугілля при розрахунку. Крім того, у зв'язку з тим, що середньозважений курс також знизився з 25,3 до 24,9, ми це також враховуємо. Таким чином, тариф ТЕС зменшиться в порівнянні з попереднім рівнем", - повідомив Дмитро Вовк.

Зараз ви читаєте новину «НКРЕКП підвищила оптову ринкову ціну на 2016 рік на 5,2% через збільшення тарифу АЕС і ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути