середа, 01 червня 2016 11:12

НБУ підштовхує банки до самоліквідації - експерт

НБУ підштовхує банки до самоліквідації - експерт
www.youtube.com

Національний банк опосередковано тисне на акціонерів фінансових установ. Вони змушені йти на самоліквідацію банку. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Нацбанк провадить красиву риторику. Мовляв, акціонери, які не можуть розвивати свої банки, мають закривати їх за спрощеною процедурою. У цьому регулятор буде їм допомагати. За нинішніх умов, коли більш як половина економіки перебуває у тіньовому секторі, наївно говорити про прибуткові бізнес-моделі у фінансовій галузі. НБУ має створити максимально сприятливі умови для прозорого і конкурентного банківського середовища. Натомість створює умови, за яких багато акціонерів не бачать причин залишатися на фінансовому ринку. Великі банки продають, а малі ліквідують", – говорить Кущ.

Найбільша проблема в тому, що навіть "здорові" банки не бачать фінансового зиску в нарощуванні капіталу за графіком, запровадженим НБУ.

"Акціонери не хочуть вкладати десятки мільйонів гривень, коли кредитування немає, велика девальвація та інфляція, а ринок стагнує. Виникає вибір - або кидати гроші в прірву, або ліквідувати банк", – коментує банкір.

За його словами, у подальшому слід очікувати нових випадків самоліквідації банків.

"Будуть і самоліквідації, ліквідації і банкрутства банків. Цей процес не дійшов до фінальної стадії", – говорить експерт.

Читайте також: Адвокат розповів, кому банки-банкрути не повертають гроші

Нагадаємо, НБУ відкликав ліцензії "Фінанс Банку" та "Інвестиційно-трастового банку". Раніше акціонери фінустанов прийняли рішення про їх самоліквідацію.

Зараз ви читаєте новину «НБУ підштовхує банки до самоліквідації - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути