середа, 05 листопада 2014 17:01

НБУ не побачив корупції в тому, що банк президента став удвічі багатшим

НБУ не побачив корупції в тому, що банк президента став удвічі багатшим
Фото: ТСН

Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва не бачить ознак зловживання в тому, що Міжнародний інвестиційний банк (МІБ) збільшив свої активи на 50%. Банк, основним акціонером якого є Петро Порошенко, у своєму звіті повідомив про збільшення статутного фонду до 2,5 мільярдів гривень від початку року.

Як заявила керівник НБУ Валерія Гонтарєва, причиною стрімкого росту прибутків та вартості таких банків, як МІБ, може бути коливання курсу долара, повідомляє Радіо Свобода.

Зростання може бути зумовлене тим, що в його активах і пасивах є велика частка іноземної валюти, яка подорожчала через падіння курсу гривні.

"У моєму "радарі" – 40 найбільших банків, які становлять 85% української банківської системи. За ними ми уважно стежимо, і там не те, що надвеликими прибутками, – просто прибутками може похвалитися не кожен. Міжнародний інвестиційний банк – невеличкий, досить стабільний. І зростання активів може бути через те, що в його активах і пасивах є велика частка іноземної валюти, яка подорожчала через здешевлення гривні. Тобто, фактичного зростання активів не відбулося. Ми не робили стрес-тесту цього банку, тому детальної інформації в мене немає".

 Про те, що Міжнародний інвестиційний банк стрімко збільшив свої активи, тоді як український банківський сектор загалом з початку року виріс лише на 5%, повідомила низка українських та закордонних видань, зокрема "Блумберг". Це медіа пов'язує зростання банку з його власником, президентом України Петром Порошенком. Водночас банк не приховує своєї приналежності главі держави: у структурі власності на його сайті вказано, що Порошенкові прямо та опосередковано належить близько 59% його акцій.

Між тим, за Конституцією президентові України заборонено займати керівні посади в бізнесі. Відтак у Міжнародному інвестиційному банку та в компанії, яка володіє половиною його акцій, він не входить до складу керівництва, компанію очолює його батько Олексій.

Зараз ви читаєте новину «НБУ не побачив корупції в тому, що банк президента став удвічі багатшим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути