понеділок, 07 липня 2014 13:45

"Податок на депозит платитимуть всі" - експерт

"Податок на депозит платитимуть всі" - експерт
фото: lenta-ua.net

З 1 серпня з кожен власник депозиту платитиме 15-відсотковий податок від прибутку.

Про це йдеться в законопроекті N4101а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу", за який у п'ятницю проголосували депутати.

"Відповідно до законопроекту, податок платитимуть всі власники депозитів — і ті, хто кладе мільйони, і ті, хто має на рахунку кілька тисяч гривень. Наприклад, поклала людина 10 тисяч гривень на депозит під 20 відсотків річних, у кінці року отримає не дві тисячі гривень, а 1700. Тобто 300 гривень податку в неї відрахують", - розповідає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Перед прийняттям закону у нього внесли численні правки. Спочатку він передбачав прогресивну шкалу оподаткування — 15%,20% і 25% залежно від розміщеної на депозиті суми. Зараз розмір податку для всіх однаковий.

"Варіант, який прийняли, є оптимальним. Особливо важливо, що внесли зміни в адміністрування цього податку. Тепер вкладникам не треба буде самим заповнювати якісь документи, вистоювати в черзі у Податкову інспекцію, аби його сплатити. Податок зніматиметься автоматично банком із прибутку депозиту. Щодо розміру податку, то на мою думку, краще було б зробити його на рівні 5 відсотків. Це б не так відлякувало потенційних вкладників. Хоча розумію, що зараз такий час — зараз потрібно інтенсивно наповнювати держбюджет. Такий податок є й в інших країнах. Наприклад, в Німеччині із прибутку відраховують 50 відсотків, у Швейцарії — 65 відсотків".

Зараз ви читаєте новину «"Податок на депозит платитимуть всі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути