Ексклюзиви
вівторок, 02 лютого 2016 04:50

Нацбанк виступив проти створення Експортно-кредитного агентства

Нацбанк виступив проти створення Експортно-кредитного агентства
Фото: kievtown.net

Національний банк України категорично не підтримує ідею створення у найближчі кілька років в країні Експортно-кредитного агентства (ЕКА) через низький рейтинг України і відсутності необхідних коштів, заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією в Києві в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна"

"Хто буде брати наші гарантії?" – поставила риторичне питання, нагадавши, що рейтинг України на рівні "ССС".

Гонтарєва додала, що з усіх країн Східної Європи подібну установу створювала лише Чехія, однак і там це не була "success story".

"У популізмі я не беру участі", – підкреслила глава Нацбанку.

Як повідомлялося, створити в Україні ЕКА неодноразово вимагала Радикальна партія Олега Ляшка. Під час консультацій при прийнятті держбюджету-2016 наприкінці грудня минулого року, її представники заявили про отриману від уряду обіцянку створити таке агентство і виділити на це кошти в 2016 році. Завдяки цьому фракція Радикальної партії в Раді проголосувала за бюджет, хоча раніше і вийшла з коаліції.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у своєму виступі під час бюджетного голосування уточнив, що засновником ЕКА виступить державний Укрексімбанк. "Нам необхідно створити Експортно-кредитне агентство. Тому уряд приймає рішення про створення такого агентства, і Укрексімбанк має стати засновником такого агентства", – сказав глава уряду.

Міністр фінансів Наталія Яресько в кінці січня зазначила, що кошти на створення ЕКА в держбюджеті-2016 відсутні.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговельний представник України Наталія Микольська тоді ж уточнила, що Мінекономрозвитку пропонує створити експортно-страхове агентство, співзасновником якого разом з урядом виступив би міжнародний інститут. "Ми будемо вести переговори щодо участі в його статутному капіталі ЄС або інших донорів, або міжнародних фінансових організацій", - сказала вона.

За словами Н.Микольська, в даний час законопроект про діяльність експортно-кредитного агентства, яке крім експортно-страхового агентства буде входити також Укрексімбанк, як кредитор експортних операцій, знаходиться на фінальній стадії доопрацювання і незабаром буде поданий у Верховну Раду. Торговий представник уточнила, що свою діяльність агентство, швидше за все, почне в 2017 році. "На жаль, у державному бюджеті на поточний рік не передбачено коштів, ні на експортне кредитування, ні на діяльність експортно-страхового агентства. Ми очікуємо, що вони запрацюють в 2017 році", - сказала Н.Микольська

Ухвалений наприкінці листопада Верховною Радою у першому читанні законопроект №2142а про створення Державної установи з підтримки експорту (експортно-кредитного агентства) для страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту, торговий представник піддала критиці. За її словами, описане в ньому установа надаватиме нетипові для свого призначення послуги та мати непрозоре корпоративне управління, тому уряд не підтримує цей законопроект.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк виступив проти створення Експортно-кредитного агентства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути