четвер, 30 травня 2013 12:23

Moody's зберігає негативний прогноз для банківської системи України

Moody's зберігає негативний прогноз для банківської системи України
Українські банки продовжать працювати в складних економічних умовах - Moody's. Фото: i-g-t.org

Прогноз для банківській системі України є негативним, незмінно залишаючись на цьому рівні з жовтня 2009 року, зазначає міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service в опублікованому в четвер новому звіті.

"Прогноз відображає очікування рейтингового агентства, що українські банки продовжать працювати в складних економічних умовах, в результаті чого якість їх активів залишиться дуже слабкою", - пояснює Moody's.

У звіті наголошується, що прогноз бере до уваги очікування агентства про низьку рентабельність і жорсткі умови фінансування в 2013 році.

Moody's вказує, що в найближчі 12-18 місяців, які охоплює прогноз, операційне середовище для українських банків залишиться негативною з економікою, яка, як очікується, буде показувати дуже мале зростання після уповільнення до 0,2%, обумовленого переважно слабким зовнішнім попитом на ключові українські сировинні товари, особливо сталь.

За оцінками агентства, проблемні кредити в 2013 році залишаться на рівні 2012 року - близько 35% всіх кредитів, в основному за рахунок низьких цін на експорт і стагнуючих цін на нерухомість. При цьому Moody's нагадує, що на кінець минулого року резервами були забезпечені лише близько 40% проблемних кредитів (включаючи реструктуровані), чого недостатньо для покриття можливих збитків.

Агентство прогнозує збереження в поточному році негативного тренду зменшення чистої процентної рентабельності, що становила 5,3% в 2011 році і 4,5% - в 2012 році, через збільшення забезпечення поганих кредитів і обмежену можливість по скороченню витрат.

Крім того, довіра вкладників залишається крихким, і Moody's очікує уповільнення зростання депозитів в 2013 році, як це вже сталося в 2012 році, що веде до посилення умов фондування. На думку агентства, підвищені ризики кризи поточного рахунку і невизначеності з приводу стабільності національної валюти негативно позначаться на довірі вкладників. Крім того, несприятлива економічна ситуація і зменшення доступу до кредитів може змусити компанії відкликати свої вклади з банків, говориться в звіті.

Зараз ви читаєте новину «Moody's зберігає негативний прогноз для банківської системи України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути