пʼятниця, 20 квітня 2018 11:26

Мінфін звинуватили в лобіюванні інтересів тютюнових концернів

Мінфін звинуватили в лобіюванні інтересів тютюнових концернів
Невеликі виробники сигарет стверджують, що Мінфін лобіює підвищення цін на сигарети в угоду тютюновим концернам. Фото: Львівський портал

Міністерство фінансів готує законопроект, який призведе до фактичного підвищення цін на дешеві сигарети до рівня 27 грн. І хоча чиновники заявляють, що такий підхід підтримали всі виробники, частина учасників ринку стверджує зворотне. Про це йдеться в статті "Лукавство чиновників: через тютюнове лобі українців чекає нове подорожчання сигарет", опублікованій на "112 Україна".

Сьогодні дешеві сигарети коштують 18-22 грн. Якщо виробників дешевих сигарет змусять підняти ціни до рівня середнього сегмента, наслідки для них будуть катастрофічними, йдеться в матеріалі.

У той же час глава Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна стверджує, що на зустрічах робочої групи всі учасники ринку прийшли до компромісу.

"Це зважений і досить об'єктивний підхід. Це компроміс між виробниками дорогих і дешевих сигарет", - прокоментувала вона ініціативу Мінфіну.

Однак, як зазначає представник Торгового дому ЛТФ Дмитро Попов, Ляпіна лукавить, заявляючи, що умови фіскального механізму були розроблені в ході переговорів між великими і дрібними виробниками сигарет.

"Вона (Ляпіна - Ред.) навіть не була присутня на засіданні групи. Ляпіну там представляла пані Валентина Хоменко, колись помічник Ляпіної, а зараз керівник Української асоціації виробників тютюнових виробів "Укртютюн". "Укртютюн" це приватна структура, яка відпрацьовує гроші своїх спонсорів - іноземних тютюнових компаній "Філіп Морріс", "Джапан Табакко", "Брітіш Американ Табакко", - повідомив Попов в коментарі ZIK.

За його словами, "невеликим виробникам там взагалі ніхто нічого не пропонував - все вирішили за нас".

Слова Попова підтверджує і представник Імперіал Тобако Олег Стрекаль: "Це була така показуха, я був шокований поведінкою чиновника Мінфіну, який керував робочою групою, оскільки так справи не ведуться. Прийшли наші конкуренти, що займають три чверті ринку, і дружно піднімають руки за те, щоб, фактично, зафіксувати на цьому ринку вигідні для них ціни. А представник держави цьому потурає. Класичний випадок порушення антимонопольного законодавства при сприянні органу держвлади!".

У той же час влада ігнорує пропозиції ряду учасників ринку ввести ефективну адвалорну ставку на всі сигарети незалежно від їх ціни. Це змінна складова акцизу, яка залежить від ціни - чим вища ціна, тим більший податок сплачується. Якщо в Україні встановити адвалор на рівні 20%, він буде діяти на всі сегменти, навіть на сигарети без фільтра. Додаткові надходження до бюджету складуть 6-8 млрд дол.

На думку Стрекаля, саме транснаціональні корпорації блокують введення в Україні ефективної адвалорної ставки: "За нашими оцінками, будь-яка компанія, яка потрапляє під дію цього коефіцієнта, протягом 3-х - 5-ти років втрачає 50% своєї частки ринку. Її долю займуть міжнародні концерни. Вони не зупиняться і готові заплатити будь-яку ціну, щоб вижити конкурентів. Потім (після завоювання ринку) вони зможуть робити з цінами, все що захочуть".

Зараз ви читаєте новину «Мінфін звинуватили в лобіюванні інтересів тютюнових концернів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути