четвер, 18 вересня 2014 15:57

Ліквідація банку "Форум" негативно вплинула на інвестклімат в Україні - експерт

Ліквідація банку "Форум" негативно вплинула на інвестклімат в Україні - експерт

Експерти негативно оцінюють наслідки ліквідації банку "Форум" для економіки та інвестиційного клімату країни. Таку думку вони висловили напередодні розгляду позову Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) до кіпрської компанії Yernamio Consulting LTD (колишньому акціонеру банку "Форум") на суму близько 2,3 млрд гривень, яке намічене на 19 вересня. Фонд має намір довести, що рішення про ліквідацію такого великого банку було правильним, а вкладники, крім гарантованої державою суми 200 тис. грн, можуть отримати додаткові виплати за рахунок колишнього акціонера.

Але на думку віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців, Дениса Краснікова ліквідація такого банку створила ефект доміно і негативно вплинула на інвестиційний клімат в країні: "Ситуація з банком "Форум" є з точки зору бізнесу досить негативною. Подібні історії підсилюють песимістичний настрой іноземних партнерів до нашої банківської системи", - наголосив експерт.

У свою чергу, голова комітету економістів України Андрій Новак вважає, що замість ініціювання популістських судових процесів Фонд гарантування вкладів повинен виконувати повною мірою свої функції. "Найкращий спосіб забезпечити максимальне повернення вкладів клієнтам банку "Форум" - це змусити тимчасову адміністрацію і керівництво Фонду гарантування вкладів фізичних осіб справно і повною мірою виконувати свої функції", - наголосив експерт.

Новак додав, що Фонду необхідно в першу чергу, працювати з великими позичальниками, які шахрайським шляхом виводили із застави своє майно, а не намагатися перекласти відповідальність на колишніх власників фінустанови..

"Адже, згідно з українським законодавством, бенефіціари фінустанов не несуть відповідальність в разі ліквідації банку", - зазначив експерт.

Нагадаємо, 5 вересня Печерський районний суд Києва відмовив у задоволенні позову Фонду гарантування вкладів до колишнього акціонера банку "Форум" про стягнення 4,5 млрд грн і 50 млн дол. США. Був також знятий раніше накладений арешт на активи бенефіціара банку - Вадима Новинського.

Проблеми банку "Форум" накопичувалися роками, але посилилися в позаминулому році. Попередній власник - Commerzbank - перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Чи не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Це інформація була прихована і від НБУ, і при останній продаж банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.

27 травня 2014 Фонд на засідання дирекції прийняв рішення про кінцевий відмову приватному інвестору (Yernamio Consulting LTD, Смарт-Холдинг) у придбанні банку "Форум" і про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку. 26 червня 2014 Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним це рішення. Апеляційна інстанція залишила рішення дирекції Фонду в силі. Судовий процес триває.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідація банку "Форум" негативно вплинула на інвестклімат в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути