четвер, 30 травня 2013 15:13

Курс гривні впаде ще на 15% - Moody's

Курс гривні впаде ще на 15% - Moody's
У Moody's зазначають, що девальвація може викликати додаткові проблеми по валютних кредитах. Фото: novostey.com

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service прогнозує зниження курсу гривні до долара до кінця 2014 року на 10-15%.

"Незважаючи на те, що гривня, починаючи з 2009 року, залишається стабільною, враховуючи тиск поточного рахунку (дефіцит по рахунку поточних операцій), ми очікуємо 10-15% зниження курсу протягом прогнозованого періоду (12-18 місяців)", - йдеться в огляді Moody's по банківській системі України.

При цьому експерти Moody's зазначають, що девальвація може викликати додаткові проблеми по валютних кредитах у портфелях українських банків. На це вказує погіршення якості активів банків під час кризи в 2008-2009 років, коли негативна динаміка курсу національної валюти ускладнила обслуговування кредитів в іноземній валюті, особливо позичальниками з секторів, які природно не хеджовані валютною виручкою (будівництво, нерухомість, внутрішня оптова та роздрібна торгівлі).

Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку з початку 2013 року, знизився на 1,6% - з 8,0250 грн/$1.

У Нацбанку раніше заявляли, що вважають прийнятною річну амплітуду коливань курсу гривні в межах 2,5%. При цьому уряд України прогнозує, що в 2013 році середньорічний курс гривні становитиме 8,4 грн/$1.

Квітневий консенсус-прогноз, складений під егідою Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України передбачає, що курс гривні за підсумками 2013 девальвує до 8,68 грн/$1, а на кінець 2014 року - до 8,84 грн/$

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's поки зберігає прогноз курсу на кінець поточного року на рівні 9 грн за долар, але зазначає, що ймовірність його досягнення зменшилася.

Зараз ви читаєте новину «Курс гривні впаде ще на 15% - Moody's». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути